Sastali se s ministrom
29

Obrtnici se nadaju promjeni pojedinih članova novog zakona o obrtu

M. P.
Sporan je član o prodaji obrta/Foto: Shutterstock
Sporan je član o prodaji obrta/Foto: Shutterstock
Predstavnici Obrtničke komore Federacije BiH održali su danas sastanak s ministrom razvoja, poduzetništva i obrta FBiH Amirom Zukićem, s ciljem da predstave svoja neslaganja s nekim članovima Prijedloga zakona o obrtu i srodnim djelatnostima u FBiH.

Sastanak je održan uoči sutrašnje sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH, na kojoj bi se delegati trebali izjasniti o ovom prijedlogu.

Kako je za Klix.ba kazao Željko Babić, predsjednik Obrtničke komore FBiH, novi zakon donosi neke pozitivne promjene, a jedna od njih je da obrtnici mogu uvoziti i izvoziti te da za određene djelatnosti više nije potrebno imati i stručnu spremu.

"Imamo tu i nekih spornih članova zakona, a jedan od njih je prodaja obrta. Prema starom zakonu obrtnik je mogao prodati svoj obrt kada više ne želi da radi, ali u novom zakonu taj član je ukinut i obrtnik bi, prema njemu, mogao prodati obrt tek kada zaštiti ime obrta, kao i žig pri Institutu za intelektualno vlasništvo BiH. To su nam već dodatni troškovi i komplikovanje cijele procedure", kaže Babić.

U starom zakonu, dodaje, stajalo je da obrtniku u obavljanju posla mogu pomagati članovi domaćinstva, dok u novom zakonu piše da mu mogu pomagati, ali samo uz njegovo prisustvo.

"Dakle, ako je obrtnik na odmoru, bolovanju ili službeno odsutan, članovi porodice ne mogu mu pomagati. Mi tražimo da se to promijeni i da stoji da nam mogu pomagati i kada smo opravdano odsutni. Jedna od stavki koja nam ne odgovara također je da obrtnik odgovara kompletnom imovinom, a mi tražimo da ne odgovaramo kompletnom, već imovinom obrta", istakao je Babić.

Podsjetio je Babić kako je procedura promjene zakona započeta prije 4-5 godina te kako su na početku imali 17 primjedbi. Dosta njih je, ističe, usvojeno, ali je ostalo nekoliko stvari koje im još uvijek ne odgovaraju.

"Nisam siguran šta će se desiti na sutrašnjoj sjednici, ali se nadam da će delegati imati sluha za naše primjedbe te da će ispraviti dijelove koji nam ne odgovaraju", zaključio je.