Više mjera
24

Objavljen program finansijske podrške Ministarstva privrede KS malim kompanijama i nezaposlenima

B. R.
Ilustracija © Shutterstock
Ilustracija © Shutterstock
Na jučerašnjoj sjednici Vlade Kantona Sarajevo usvojen je godišnji program razvoja male privrede za ovu godinu na osnovu kojeg će biti proveden javni poziv za dodjelu grant i kreditnih sredstava, kao i grant sredstava za pokretanje biznisa za nezaposlene osobe.

Kako su saopćili iz Vlade Kantona Sarajevo, za provođenje mjera iz ovog godišnjeg plana osigurano je 8,8 miliona KM, od čega je 2,5 miliona KM za kreditiranje pod povoljnijim uslovima, a preostalih 6,3 miliona KM predviđeno je za poticajna grant sredstva kroz devet različitih pojedinačnih programa.

Ministar privrede Zlatko Mijatović (NiP) ukazao je da je predviđen iznos od 2,5 miliona KM za kreditiranje malih firmi, uz subvencioniranje kamatne stope do tri posto putem odabranih komercijalnih banaka.

Naveo je i to da je u odnosu na prethodnu godinu povećan maksimalan pojedinačni iznos kredita koji će se u okviru ovih kreditnih linija dodjeljivati malim firmama, tako da će korisnici sredstava umjesto milion KM, moći podizati kredite sa subvencioniramim kamatnim stopama u iznosu do dva miliona KM.

Mijatović je istakao i da je ove godine dodat novi program za davanje podrške pokretanju vlastitog biznisa za osobe starosti od 36 do 55 godina te da je on pandan prošlogodišnjem programu podrške mladim osobama za pokretanje vlastitog biznisa koji će biti dostupan i ove godine.

"Za provođenje programa 'Podrška za pokretanje startup poslovnih subjekata za stanovništvo starosti od 36 do 55 godina starosti' i 'Podrška mladima za pokretanje startup poslovnih subjekata' planirana je implementacija ukupno dva miliona KM, odnosno po jedan milion KM za svaki od ovih programa", objasnio je Mijatović.

Prema njegovim riječima, na ovaj način će se za skoro 100 nezaposlenih pružiti finansijski poticaj za pokretanje vlastitog biznisa u skladu sa prihvaćenim biznis planom te će se omogućiti smanjenje nezaposlenosti. Istakao je i da je po ovim programima predviđena maksimalna pojedinačna poticajna grant podrška u iznosu do 21.600 KM.

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo provest će i dva programa orijentisana pružanju podrške za zapošljavanje u IT sektoru i sektoru outsourcing poslovnih usluga. Ove godine planiran je iznos od milion KM za pružanje podrške zapošljavanju u IT sektoru i 200.000 KM za podršku zapošljavanju u sektoru outsourcing poslovnih usluga.

Refundacija sredstava kroz četiri programa

Planirana je i implementacija četiri programa za refundiranje troškova malih firmi, i to:

  • Refundiranje dijela troškova kamata po preuzetim kreditima u iznosu od 400.000 KM;

  • Refundiranje troškova tehnološke modernizacije, uvođenja/obnavljanja standarda kvaliteta i digitalizacije poslovanja u iznosu od milion KM;

  • Poticaj za nova ulaganja u tehnološku modernizaciju i primjenu standarda kvaliteta u iznosu od 1,3 miliona KM;

  • Poticaj razvoja ženskog preduzetništva u iznosu od 350.000 KM.

Programom koji se odnosi na refundiranje dijela troškova kamate po preuzetim kreditima refundirat će se, kako su objasnili, dio troškova kamate za realizovane kredite koji imaju efektivnu kamatnu stopu veću od tri posto, dok će se ostalim programima refundirati kupovina mašina, alata, opreme i tehnike, digitalizacija poslovanja, kao i jačanje konkurentnosti na osnovu uvođenja sistema međunarodnih standarda kvalitete.

Najbitnije novine

Ministar Mijatović je istakao najbitnije novine u ovogodišnjem planu provođenja programa razvoja male privrede.

"Osim uvođenja nove mjere kojom se podržava pokretanje vlastitog biznisa za osobe dobi od 36 do 55 godina, uvećani su iznosi alociranih sredstava za određene programe. Tako je za program refundiranja dijela troškova kamata po preuzetim kreditima uvećan iznos sredstava za 200.000 KM. Za program refundiranja troškova tehnološke modernizacije, primjene standarda kvaliteta i digitalizacije poslovanja uvećan je iznos za 358.000 KM, a za program poticaja za nova ulaganja u tehnološku modernizaciju i primjenu standarda kvaliteta iznos je uvećan za čak milion KM", istakao je.

Smatra da je jako važno spomenuti i to da su u odnosu na prethodnu godinu uvećani maksimalni pojedinačni iznosi grant sredstava po odabranom korisniku za programe koji se odnose na refundiranje ulaganja iz prethodnih godina i refundiranje novih ulaganja u tehnološku modernizaciju, uvođenje standarda kvaliteta i digitalizaciju poslovanja.

Tako maksimalni iznos refundacije po jednom korisniku za ova dva programa iznosi 50.000 KM, u odnosu na 20.000 KM u prošloj godini.

Naglasio je i da je ove godine znatno proširen dijapazon djelatnosti koje će biti podržane kroz poticaj razvoj male privrede. S tim u vezi, posebno je istakao da će, osim programa koji se odnose na IT, BPO i promociju obrtništva, kroz sve ostale pojedinačne programe biti omogućena finansijska podrška za subjekte male privrede koji obavljaju djelatnosti predškolskog obrazovanja, ali i određene druge djelatnosti u području obrazovanja, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.

Dokument godišnjeg plana provođenja programa razvoja male privrede dostupan je na ovom linku.