Energetski samit
66

O unapređenju reforme energetskog sektora u BiH krajem marta u Neumu

M. P.
Samit će se održati od 23. do 25. marta
Samit će se održati od 23. do 25. marta
Energetski samit ove godine bit će održan od 23. do 25. marta ove godine u Neumu, a zajedno ga organizuju USAID, UNDP, Delegacija EU u BiH, GIZ u ime njemačke vlade i Britanska ambasada Sarajevo.

Energetski samit u Bosni i Hercegovini 2022. okupit će ključne domaće, regionalne i međunarodne aktere koji će razgovarati o prijeko potrebnoj reformi energetskog sektora i putu Bosne i Hercegovine u tranziciji ka čistoj energiji.

"Izuzetno sam zadovoljna što ove godine USAID zajedno sa partnerima organizira ovaj važan događaj. Spremni smo zajedno pomoći BiH u unapređenju reforme energetskog sektora kako bi građani mogli preuzeti aktivniju ulogu u energetskoj tranziciji BiH i iskoristiti prednosti, uključujući ublažavanje efekata klimatskih promjena", kazala je Courtney Chubb, direktorica Misije USAID-a u Bosni i Hercegovini.

Steliana Nedera, stalni predstavnik UNDP-a u BiH, kazala je kako su se organizaciji Energetskog samita u BiH priključili jer smatraju da sa partnerima dijele zajedničku viziju da građani Bosne i Hercegovine zaslužuju da imaju mogućnost da se pridruže zelenoj energetskoj revoluciji i postanu aktivni pokretači promjena.

"Dekarbonizacija je važna za sve na našoj planeti jer već vidimo razorne efekte klimatskih promjena. Dekarbonizacija u Bosni i Hercegovini je izazov, ali sa svim takvim prekretnicama dolaze ogromne mogućnosti za nove i uzbudljive poslove, investicije i što je najvažnije čistu budućnost za našu djecu", kazala je Sibylle Strahl, Sector Fund Manager GIZ BiH.

Stefano Ellero, šef odjeljenja za saradnju u Delegaciji EU, kaže da EU podržava dekarbonizaciju BiH kroz finansiranje i tehničku asistenciju.

"Dalji izvori finansiranja biće ubuduće dostupni iz Evropskog investicionog plana. Kako bi što bolje iskoristila ova sredstva, Bosna i Hercegovina bi trebala ubrzati implementaciju energetskih politika, u skladu sa svojim obavezama u Energetskoj zajednici, fokusirajući se na obnovljive izvore energije, poboljšanje energetske efikasnosti i sigurnost snabdijevanja energijom čime bi se smanjile štetne emisije i čime bi BiH postala konkurentnija na globalnom tržištu", kazao je Ellero.

Neil Kavanagh, zamjenik britanskog ambasadora u Sarajevu, ističe kako je borba protiv klimatskih promjena kroz globalnu energetsku tranziciju centralni stub britanskog predsjedavanja COP-om.

"Otvoren, iskren i svrsishodan dijalog između kreatora politika i vlada, radnika u energetskom sektoru, preduzeća i potrošača je od vitalnog značaja ako se želimo dogovoriti i pružiti čistiju, održivu i prosperitetnu budućnost za sve građane BiH. Energetski samit će biti ključni trenutak na ovom putu", istakao je Kavanagh.

Energetski samit organizuje se pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Državne regulatorne komisije za električnu energiju, Regulatorne komisije za energetiku RS i Regulatorne komisije za energiju FBiH.