Konstruktivan sastanak
17

Novalić i Ganić u Zavidovićima razgovarali o problemima radnika Krivaje: Zajednički udovoljiti radnicima

E. M.
Premijer Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić s kantonalnim premijerom Mirzom Ganićem danas je posjetio Zavidoviće gdje su razgovarali s radnicima Krivaje o rješavanju njihovih problema oko uvezivanja staža i ostvarivanja drugih prava.

Agonija Krivaje traje još od 2015. godine kada je sadašnja Vlada Federacije Bosne i Hercegovine naslijedila ovaj problem te godinama unazad dosta sporo rješava probleme obespravljenih radnika koji su osim bez posla ostali i bez imovine kompanije.

Premijer Vlade FBiH Fadil Novalić je kazao da je danas u Zavidovićima održan još jedan u nizu sastanaka s radnicima Krivaje s kojima zajedničkim snagama žele riješiti probleme u kojima se nalaze. Čitav problem oko razmotavanja klupka predstavlja i to što je Krivaja u sudskom postupku.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

"Krivaja je jedno od 21 preduzeća koje smo naslijedili kao problem, 20 smo ih riješili, ali Krivaju još nismo jer je na sudskom sporu. Kao izvršna vlast ne možemo na to utjecati, ali socijalne probleme, uvezivanje staža i penzionisanje smo uredno riješili. Moramo nastaviti taj problem i dalje rješavati i moramo staviti tačku na to, da penzionišemo pristiglih 29 ljudi, moramo uvezati staž svima koji su došli na tri godine do penzije i onda bi im biro riješio penzionisanje. Ostatak radnika bi dobio otpremninu i riješili bismo taj socijalni problem na srednjoročno vrijeme kako bismo zajedno s radnicima, kantonom i općinom sudjelovali u sudskom procesu u kojem je oteta imovina i mi to vidimo", kazao je Novalić.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić je pojasnio da je Zeničko-dobojski kanton bio uključen u problem rješavanja problema radnika Krivaje u proteklom periodu iako rješavanje ove problematike nije u njihovoj nadležnosti.

"Cijenjeći odnos s radnicima i lokalnom zajednicom uključujemo se u rješavanje problema ovih radnika. Definisani su i koraci kako bi se trajno riješio ovaj problem. Sve ovo dugo traje, ali zasigurno će Vlada ZDK dati svoj doprinos u rješavanju ovih problema, a i Vlada FBiH želi staviti tačku na ovaj problem. Prije par mjeseci smo pomogli da se penzioniše određeni broj radnika Krivaje u saradnji s Vladom FBiH te ćemo nastaviti ovu sinergiju i u narednom periodu", pojasnio je Ganić.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Obespravljeni radnici Krivaje još uvijek čekaju sudski epilog, a jedan od njih je i Ramiz Mujić koji je kazao da je nakon 4,5 godine ove agonije danas održan prvi konstruktivniji sastanak za rješavanje statusa radnika Krivaje.

"Zadovoljni smo sastankom, ali dok ne budu riješeni problemi radnika Krivaje, a da oni budu zadovoljni time, mi nećemo biti zadovoljni. Kao čovjek ne mogu ulaziti u sudske procese, ali kao radnik Krivaje mogu reći da je imovina uzeta, ali nije plaćena, pa procijenite da li je pokradena ili ne", izjavio je Mujić.

Novalić je podsjetio da je od ukupno 44 miliona KM, koliko je Federacija izdvojila za uvezivanje staža, za penzionisanje radnika Krivaje utrošeno 6,2 miliona konvertibilnih maraka. Naime, od oko 800 radnika Vlada FBiH je u proteklom periodu platila neizmirene obaveze za njih više od 400.