Ogromna vrijednost
214

Njemačka zaplijenila najveću superjahtu u vlasništvu ruskog oligarha

F. H.
Foto: Screenshot / Twitter
Foto: Screenshot / Twitter
Njemačke vlasti su zaplijenile superjahtu Dilbar u vlasništvu ruskog milijardera Alishera Usmanova. Inače radi se o najvećoj superjahti koja je duga 156 metara i čija vrijednost se procjenjuje na više od 600 miliona dolara.

Jahta je zaplijenjena nakon što je istraga utvrdila da je njen pravni vlasnik Usmanova sestra, koja se također našla pod sankcijama.

Ovaj ruski oligarh se pod sankcijama Evropske unije nalazi od 28. februara dok su ga SAD i Velika Britanija stavile pod sankcije u martu ove godine.

Njegova sestra Gulbakhor Ismailova je došla pod sankcije nakon što su vlasti utvrdile da na Usmanov indirektno prebacuje imovinu na nju, uključujući i spomenutu superjahtu.

Superjahta Dilbar se smatra najvećom jahtom po zapremini i nalazila se u Hamburgu zbog renoviranja. Između ostalog ovo plovilo ima 25 metara dug bazen, dva heliodroma i vrijednost se procjenjuje na između 600 i 750 miliona dolara.

Usmanov ima bliske veze sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom i njegovo bogatstvo se procjenjuje na više od 18 milijardi dolara.