Privreda
30

Njemačka firma kupila tvornicu kablova iz Tomislavgrada

FENA
Njemačka firma Athabasca Investment iz Eschwege danas je postala vlasnik Tvornice kablova "Kapis" iz Tomislavgrada.

Kako je za Fenu kazala stečajna upraviteljica Behija Huseinbegović, ovu firmu, koja je radila nepunu godinu dana pod stečajem, danas je kupila njemačka firma Athabasca Investment za iznos od 5,5 miliona eura.

"Njemački investitori ušli su danas u posjed, izvršene su formalnosti oko primopredaje, a nastavak proizvodnje energetskih kablova, aluminijskih i bakrenih užadi te instalacijskih kablova nastavlja se dalje pod njihovim nadzorom", kazala je Huseinbegović.

Dodala je da ta strana firma ima planiranu strategiju za daljnju proizvodnju te da su trenutno fokusirani na stvaranje menadžmenta unutar tvornice.

Na upit je li iza ove njemačke firme stoji Prevent iz Goražda, stečajna upraviteljica se nije izjasnila.

U službenim podacima o ovoj njemačkoj tvrtki stoji da je u pravnom obliku društvo s ograničenom odgovornošću, osnovano 11. novembra 2014. godine i prijavljeno u sudski registar lokalnog suda Eschwege s temeljnim kapitalom od 25.000 eura.

Korporativni cilj firme je upravljanje imovinom u njenom vlasništvu, prodaja, držanje i upravljanje investicijama u drugim firmama u svoje ime i za svoj račun, kao i pružanje usluga poslovnog savjetovanja te posebne usluge upravljanja.