Od 9. do 13. aprila
11

Najavljen 22. Mostarski sajam, Kina zemlja partner

Piše: R. D.
Konferencija za medije (Foto: R. D./Klix.ba)
Konferencija za medije (Foto: R. D./Klix.ba)
NR Kina drugi će put biti zemlja partner na najvećoj sajamskoj manifestaciji u našoj zemlji. Mostarski sajam, odnosno njegovo 22. izdanje, najavljen je danas konferencijom za medije u Mostaru. Sajam traje od 9. do 13. aprila uz prisustvo izlagača iz tridesetak zemalja.

Direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak kazala je kako je izbor zemlje partnera ovaj put bio logičan, jer Kina već deset godina dolazi na sajam, a posljednje tri godine dovodi svoje najjače kompanije.

Dalfina Bošnjak (Foto: R. D./Klix.ba)
Dalfina Bošnjak (Foto: R. D./Klix.ba)

"Ne treba posebno naglašavati koliko je kinesko partnerstvo značajno za Mostarski sajam, ali i za cijelu BiH. Ono je potvrda da se znamo nositi s najvećim izazovima kad su u pitanju organizacije manifestacija na najvećem nivou. U Mostar dolazi oko 100 njihovih kompanija koje zapošljavaju milione ljudi. Kineski štand obuhvata jednu trećinu velike dvorane, približno dvije hiljade kvadrata", kazla je Dalfina Bošnjak.

Direktorica je dodala i kako će se biti zanimljivo upoznati s Kinom i njezinom tradicijom ovdje u Mostaru, kako kod njih nema praznog hoda, svaki dan nešto organiziraju i svaki trenutak maksimalno iskoriste.

Marko Šantić, predsjednik Privredne komore Federacije BiH, uporedio je robnu razmjenu dvije zemlje navodeći kako naša zemlje od Kine uvoze milijardu i 190 miliona KM, a izvezemo četrdesetk miliona.

Marko Šantić (Foto: R. D./Klix.ba)
Marko Šantić (Foto: R. D./Klix.ba)

"Tu se otvara jedan veliki prostor za novu saradnju s kineskom privredom. Na sajmu trasiramo put našim kompanijama prema velikim istočnim tržištima. Iz Kine najviše uvozimo IT opremu, tkaninu, plastiku, valjane proizvode od čelika, TV prijemnike, monitore... Izvozimo u Kinu papira, kartona, namještaja, kamena, vrhunskog vina", kazao je Šantić.

Šantić je nagovjestio da je turizam velika šansa te najavio trećeg danas sajma predstavljanje zajedničkog turističkog proizvoda Srbije, Crne Gore i naše zemlje.

"To je turistički proizvod s nekim novim rutama u ovim zemljama. Nadam se da će ovo biti zanimljov i kineskom tržištu", najavio je.

Kineski amabasador u BiH Ji Ping pohvalio se kako je BDP ove zemlje u prošloj godini oko 13 triliona dolara, a ekonomski rast od 6,6 posto je najveći u konkurenciji pet najvećih svjetskih privreda.

ambasador Ji Ping (Foto: R. D./Klix.ba)
ambasador Ji Ping (Foto: R. D./Klix.ba)

"U prošloj godini smo ostvarili veliki uspjeh u trgovinskoj razmjeni Kine i BiH, naročito se vidio napredak nakon potpisivanja sporazuma za ukidanje viza za nositelje običnih pasoša. Poslije toga razmjena je sve veća, a poduzetnici iz Kine pokazuju veliku zainteresovanost za investiranje u vašu zemlju. Treba da se povetimo više marketingu i komunikacijama jer mnogi u Kini nisu upoznati s bh. zakonima vezanim za privređivanje", izjavio je ambasador.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

Najavljeno je kako će Mostarski sajam i ove godine oživjeti grad na Neretvi, koji za vrijeme sajma posjete deseci hiljada gostiju te dati novi poticaj poduzetnim ljudima da sklapaju nove poslovne aranžmane i obogate privrednu scenu Bosne i Hercegovine.