Bogata ponuda
32

Na otvorenju Festivala turizma u Sarajevu bit će posluženo 1.500 porcija tarhane

S.H.P.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Međunarodni sajam turizma, ugostiteljstva i turistička berza, 41. po redu, održat će se od 23. do 25. oktobra u KJP Centar Skenderija, na kojem će učestvovati više od 70 izlagača iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Turske.

Ovim festivalom KJP Centar Skenderija daje svoj doprinos razvoju turističke ponude Bosne i Hercegovine. Dvorana je spremna, a svi posjetitelji moći će od 10 do 18 sati besplatno pogledati turističku ponudu Bosne i Hercegovine, ali i regije.

"Prvi sajam koji se održao u Centru Skenderija je upravo sajam turizma koji se održao u maju 1970. godine. Ove godine obilježavmo 41 godinu i to je jedan od najdugotrajnijih sajmova u BiH. Ponosni smo jer ove godine imamo više od 70 izlagača, a pripremili smo i bogat kulturno-zabavni program", rekao je direktor KJP Centar Skenderija Amer Kapo.

Iz Turističke zajednice Kantona Sarajevo kazali su kako je ovaj sajam postao tradicionalno mjesto susreta turističkih subjekata Bosne i Hercegovine i regiona.

"Kanton Sarajevo bilježi najveći broj turističkih posjeta u Federaciji Bosne i Hercegovine, a u narednom periodu želi postati mjesto gdje će se razmjenjivati iskustva, stvarati i provoditi nove ideje, dolaziti do umrežavanja, kako lokalnih tako i stranih partnera, struke, privatnog i javnog sektora", kazala je Azra Džigal iz Turističke zajednice KS.

Ove godine fokus sajma bit će na outdoor i avanturističkom turizmu.

"To je za nas kao Turističku zajednicu od velikog značaja, budući da razvoj turizma u narednom periodu želimo proširiti iz gradske jezgre ka našim planinama i prirodi koja okružuje grad, te na ovaj način želimo obogatiti turistički sadržaj našeg Kantona i ponuditi raznim profilima turista nezaboravna iskustva", kazala je Džigal.

Iz Gradske uprave Grada Sarajeva napomenuli su da i ove godine podržavaju ovaj festival turizma te su napomenuli kako će na sajamskom štandu promovisati sadržaje Trebevićke žičare, Gradske vijećnice, Olimpijskog bazena Otoka te niz drugih projekata na kojima radi Grad Sarajevo.

Osnovni cilj učešća Grada Sarajevo na 41. međunarodnom sajmu turizma, ugostiteljstva i turističke berze je promocija Bosne i Hercegovine i Sarajeva kao najpoželjnije turističe destinacije.

Već treću godinu Udruženje kuhara u BiH nastupa s različitim aktivnostima na Sarajevskom festivalu turizma. Oni će ove godine promovirati tradicionalnu bosansku kuhinju.

"Na otvaranju festivala bit će pripremljena tarhana, oko 1.500 porcija će biti podijeljeno posjetiocima. Prvog dana festivala će biti pripremljena tradicionalna jela u saradnji s udruženjima žena iz Vareša i Hadžića. Istog dana Udruženje kuhara u BiH će zajedno s učenicima Mješovite srednje škole Džemal Bijedić iz Goražda kuhati i prezentirati jela", rekao je predsjednik Udruženja kuhara BiH Nermin Hodžić.

Bit će održano i takmičenje u poslastičarstvu, a nakon glasanja za najbolju tortu, kolači će biti podijeljeni svim posjetiteljima.

Sarajevski Festival Turizma predstavlja važnu kariku u promociji turističke ponude cijele Bosne i Hercegovine, smatra Sead Krupalija, direktor agencije BH Passport.

"Festival je prilika nama turističkim radnicima da domaćem i stranom tržištu predstavimo buduće programe, nove destinacije i sadržaje, nove smještajne kapacitete i sve nove turističke proizvode koji se pojavljuju na tržištima", kazao je.

Odsjek za geografiju Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu organizira u sklopu Sarajevskog festivala turizma naučno-stručnu konferenciju "Outdoor turizam u Bosni i Hercegovini stanje i perspektive".

"Cilj konferencije je prezentiranje naučno-istraživačkih i stručnih projekata i radova iz oblasti turizma te prezentacija studijskog smjera Turizam i zaštita životne sredine", rekla je Amra Banda s Prirodno-matematičkog fakulteta.

Na sajmu će se predstaviti oko 70 izlagača - turističkih zajednica, hotela, turističkih agencija, parkova prirode, prijevoznika, restorana, proizvođača i trgovaca ugostiteljskom opremom, privrednih udruženja, stručnih časopis i dr. iz 5 zemalja (BiH, Hrvatska, Srbija, Crna Gora i Turska).