16. aprila u 11 sati
59

Mostarski sajam će otvoriti premijer Hrvatske Andrej Plenković, očekuju se gosti iz 30 zemalja

G. Š.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Jubilarni 25. Međunarodni sajam privrede u Mostaru koji će se u partnerstvu sa susjednom Republikom Hrvatskom održati od 16. do 20. aprila, svečano će otvoriti premijer Hrvatske Andrej Plenković.

Ove informacije potvrdio je u Mostaru ambasador Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini Ivan Sabolić uime zemlje partnera na konferenciji za novinare, gdje je svečano otvaranje manifestacije najavljeno za 16. aprila u 11 sati.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Sabolić je podsjetio da je Hrvatske 2017. godine bila zemlja partner i da je to sa velikim zadovoljstvom i ove godine, jer kako je naglasio, Mostarski sajam predstavlja jednu od najvažnijih sajamskih manifestacija u ovom dijelu Evrope.

Ivan Sabolić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Ivan Sabolić (Foto: G. Š./Klix.ba)

"Slobodno mogu ocijeniti kako sajam nadizali privrednu dimenziju saradnje i mjesto je susreta koji doprinose kreiranju ukupne saradnje i unutar BiH i unutar šire regije. Hrvatske firme redovno izlažu u Mostaru u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tako će biti i ove godine, kad će se predstaviti 42 firme iz Hrvatske na površini od 500 kvadratnih metara", rekao je Sabolić.

Podsjetio je i na ukupne privredne međudržavne odnose između Hrvatske i BiH, kazavši kako je Hrvatska važan strateški partner našoj državi u privrednom i političkom smislu.

Naglasio je da su ove dvije države dio jedinstvenog ekonomskog prostora, a da je BiH kao susjedna zemlja značajan trgovinski partner Hrvatske.

"Robna razmjena u 2023. godini iznosila je četiri milijarde eura i Hrvatska je jedan od glavnih trgovinskih partnera BiH, dok je BiH među najznačajnijim partnerima Hrvatskoj", konstatovao je Sabolić.

U BiH, kako je kazao djeluje oko 200 firmi iz Hrvatske, te vlada sinergija među ministarstvima dvije zemlje, ali i da Hrvatska snažno i kontinuirano podržava i pomaže evropski put BiH.

To je, kako je istaknuo važno, pored razvoja stabilnost zemlje i za privredni napredak BiH i internacionalizacije privrednika i brojnih fondova koji će biti dostupni.

Marko Šantić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Marko Šantić (Foto: G. Š./Klix.ba)

Potpredsjednik Privredne komore Federacije BiH Marko Šantić je naglasio da Hrvatska i BiH imaju višestruke veze i da zajedno i ravnopravno sarađuju, te da je četiri milijarde vanjskotrgovinske razmjene jako u trendu porasta, što će kako vjeruje biti i kad se priključi naša države porodici zemalja Evropske unije.

"U prvim godinama smo učili od Hrvatske gospodarske komore i nadam da ćemo statusom koji smo dobili od Evropske unije učiti od institucija iz Hrvatske. Želim se zahvaliti Vladi Hrvatske za sve što je učinila za građane BiH da dobije status u Evropskoj uniji koji smo dobili ovih dana", rekao je Šantić.

Dalfina Bošnjak (Foto: G. Š./Klix.ba)
Dalfina Bošnjak (Foto: G. Š./Klix.ba)

Direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak ističe kako će se na jubilarnom 25. Mostarskom sajmu predstaviti oko 800 izlagača iz oko 30 zemalja svijeta i da se ova manifestacija podigla za jednu ljestvicu, jer izlagači žele učestvovati ne samo kao izlagači, nego i kroz konferencije sa važnim temama za privredu, ne samo BiH nego i cijelog svijeta.

"Mostarski sajam je podigao ljestvicu više i mi smo prije dva mjeseca sve naše prostorne kapacitet ispunili", kazala je Bošnjak. Naglasila je da to potvrđuje i činjenica da ovu privrednu manifestaciju iz godine u godinu prati sve veći broj domaćih i stranih medija, pa su tako prošle godine imali akreditiranih 300 medijskih kuća.

Mija Martina Barbarić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Mija Martina Barbarić (Foto: G. Š./Klix.ba)

Voditeljica zabavnog i kulturnog sadržaja Mija Martina Barbarić je najavila niz zanimljivosti tokom petodnevne manifestacije kazavši kako Mostarski sajam pomjera granice iz godine u godinu na svim poljima.

Tako će i ove godine brojni sadržaji izlagačima i posjetiocima svaki dan donijeti niz zanimljivosti od konferencijskih sadržaja do muzičkim i modnih aktivnosti te u konačnici nagrađivanja najboljih štandova i sudionika.