Nova investicija
0

Lufthansa najavljuje kupovinu udjela u italijanskoj aviokompaniji, cilj stvaranje čvorišta u Rimu

V. K.
Lufthansa želi da se proširi na jug Evrope (Foto: EPA-EFE)
Lufthansa želi da se proširi na jug Evrope (Foto: EPA-EFE)
Njemačka aviokompanija Lufthansa saopćila je kako će preuzeti 41 posto udjela u italijanskoj kompaniji ITA Airways, nasljednici avioprijevoznika Alitalia.

Prema pisanju Financial Timesa, Lufthasna će platiti 325 miliona eura za udio, a italijansko ministarstvo za ekonomska pitanja uložit će dodatnih 250 miliona eura u italijansku aviokompaniju.

"Lufthansa će integrisati ITA-u sa drugim avoprijevoznicima u grupaciji uključujući Eurowings, Swiss, Brussel Airlines i Austrian Airlines. ITA će blisko sarađivati sa Lufthansa grupacijom kako bi imala koristi od grupne sinergije", saopćila je kompanija.

U zajedničkoj izjavi Lufthanse i italijanskog ministarstva naglašeno je kako će ITA ove godine zaposliti dodatnih 1.200 osoba čime će ostvariti broj od 5.500 zaposlenika.

"Njemačka kompanija će imenovati glavnog izvršnog direktora kompanije kao i jednog od pet članova odbora. Lufthansa ima opciju preuzimanja većinskog udjela u budućnosti na osnovu dogovorene cijene", navodi londonski medij.

Izvršni direktor Lufthanse Carsten Spohr ranije ovog mjeseca je naglasio kako kupovina udjela u italijanskoj aviokompaniji pruža Lufthansi nove geografske mogućnosti.

"Mislim da nam nedostaje južno čvorište u poređenju sa našim evropskim konkurentima, posebno zbog rastućeg saobraćaja prema Africi i Latinskoj Americi", rekao je on.

Čvorište u Rimu bi također ponudilo grupaciji više novih kapaciteta za letove s obzirom na to da je čvorište u Frankfurtu dostiglo svoj puni kapacitet.