5. do 7. mart
51

Lagumdžija na Kopaonik Biznis Forumu o Zapadnom Balkanu i mreži za održivi razvoj

M. G.
Jubilarni 30. Kopaonik biznis forum, koji je održan od 5. do 7. marta, okupio je preko 1.500 učesnika iz cijelog regiona.

Centralna tema Foruma je “Otpornost ekonomije u neizvjesnim vremenima – Ključni izazovi za Srbiju i Zapadni Balkan”. U radu Foruma aktivno učešće su imali Predsjednica i članovi Vlade Srbije, ambasadori zemalja EU i SAD, predstavnici akademske zajednice, međunarodnih finansijskih institucija, privrednici, kao i predsjednici privrednih komora Regiona. Na Forumu se analitički razgovaralo o brojnim temama ne samo u makroekonomskoj sferi, već i u svim oblastima koje su važne za razvoj privrede i društva.

Na poziv predsjednika Kopaonik Biznis Foruma i udruženja Ekonomista Srbije Aleksandra Vlahovića, Zlatko Lagumdžija, kopredsjedavajući Mreze rješenja za održivi razvoj Zapadnog Balkana (SDSN WB) je organizovao i moderirao panelu posvećenom ovoj temi.

Panel „Zapadni Balkan – mreža rješenja za održivi razvoj“ okupila je bivše premijere Srbije, Crne Gore Mirka Cvetkovića i Filipa Vujanovića, kao i bivšu zamjenicu premijera Albanije Senidu Mesi, Phoebe Koundouri, Predsjednicu SDSN evropske mreže i profesoricu na Atinskom univerzitetu ekonomije i biznisa te Jasminu Selimović, dekanesu Ekonomskog fakulteta u Sarajevu. Panelom je moderirao Zlatko Lagumdžija u svojstvu člana Globalnog vijeća Mreže rješenja za održivi razvoj pri Ujedinjenim Nacijama.

Na panelu je istaknuto da je održivi razvoj je važan toliko da će uspjeh svih u Regionu koji se bave održivim razvojem izostati, ako ne budu postojale državne politike koje su mu posvećene. Panelisti su razgovarali o nedovoljno posvećenim državnim politikama i nedostatku saglasnosti unutar zemalja Zapadnog Balkana, te da pojedine države nisu u situaciji da finansiraju stvari koje su povoljne za realizaciju 17 ciljeva održivog razvoja.

Lagumdžija je posebno naglasio neophodnost jačanja regionalne saradnje kako bi se u svim zemljama Zapadnog Balkana mogli konačno početi ostvarivati ekonomski efekti i ustupiti mjesto višedecenijskim sukobima i podjelama koje čitav Region vuku nazad.

Panel koji je održan na Kopaonik biznis Forumu je podržan i od strane Raiffeisen Banke dd Bosna i Hercegovina koja kao partner SDSN Mreže Zapadnog Balkana učestvuje u razvoju same mreže, te svojim poslovanjem daje odličan primjer kako i bankarski sektor može da ostvaruje ciljeve održivog razvoja.

Upravo iz tih razloga je dogovoreno da se narednog mjeseca u Sarajevu u saradnji sa predstavnicima ključnih aktera zelene transformacije ekonomija Zapadnog Balkana, u saradnji sa finansijskim institucijama i sa liderom „zelenog finansiranja“ Raiffeisen Bankom Bosna i Hercegovine, održi i međunarodni Forum Mreže rješenja za održivi razvoj Zapadnog Balkana posvećen inkorporiranju Regiona u Zelenu Agendu Evropske Unije i zelenom finansiranju u najširem smislu te riječi.