Otkup osiguran
4

Košarac s proizvođačima mlijeka: Zastupljenost u bh. marketima bi mogla biti bolja

N. V.
Staša Košarac (Foto: D. S./Klix.ba)
Staša Košarac (Foto: D. S./Klix.ba)
Ministar vanjskih poslova trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac je održao sastanak s predstavnicima vodećih kompanija mliječne industrije u BiH, na kojem je zaključeno da su proizvodnja i otkup stabilni.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo kaže da je zadovoljan proteklim sastankom i činjenicom da je proizvodnja stabilna, kao i otkup i cijene, ali da će vrijeme pokazati šta će se dalje dešavati.

Nedžad Bićo (Foto: D. S./Klix.ba)
Nedžad Bićo (Foto: D. S./Klix.ba)

Predsjednica Upravnog odbora "Mlijekoprodukt" Kozarska Dubica Rankica Marelj ističe da zbog pandemije postoje nešto veće zalihe mlijeka nego što je planirano, ali da situacija nije alarmantna i da se nada da neće biti problema u otkupu.

Međutim, cijeni i da bi zastupljenost domaćih proizvođača u tržnim centrima u BiH, kada je mlijeko u pitanju, mogla biti bolja.

Rankica Marelj (Foto: D. S./Klix.ba)
Rankica Marelj (Foto: D. S./Klix.ba)

Državni ministar Košarac kaže da je o zaštiti domaće proizvodnje i zastupljenosti u BiH bilo riječi na sastanku.

"Nije stepen baš najbolji. U tom kontekstu ćemo tražiti da se naprave određene vrste pravilnika koje bi mogle definisati zastupljenost kroz kvalitet i da se otklone određeni nedostaci", kaže Košarac.

On je kazao da će Ministarstvo vanjske trgovine nastaviti da radi na poboljšanju izvoza proizvoda domaćih prerađivača mlijeka.

"Proizvođači i kompanije koje se bave preradom mlijeka imaju mogućnost izvoza u EU. Mi ćemo nastaviti priču o izvozu s drugim zemljama i omogućavati im plasman na nova tržišta", riječi su Košarca.

Govoreći o potrebnosti inicijative ulaska BiH u "Mali Šengen" Košarac je rekao da je to logična inicijativa i korisna za bh. privrednike.

"To je jaka podrška u vanjskotrgovinskom poslovanju preduzeća. Mi danas imamo nekoliko potpisanih ugovora, ali uvijek u implementaciji postoje problemi. Ulaskom u 'Mali Šengen' privrednici bi imali olakšan odnos s poslovnim partnerima u tim zemljama na način da bi jedan papir bio dovoljan", kaže Košarac.

On govori da bi se tim sporazumom poboljšao protok robe i da privrednici znaju koliko je to važno za njih.