Kako protiv koronavirusa
27

Košarac: Pogođeni prerađivači, prevoznici i turizam - imamo 850 hiljada noćenja manje

R. D.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Lanac snabdijevanja roba ključan je kod ublažavanja posljedica pandemije koronavirusa na ekonomiju, jedan je od zaključaka sastanka kojeg je danas organizirao ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac sa komorama i udruženjima poslodavaca.

Sastanak je organizovan s predstavnicima Vanjskotrgovinske komore BiH, Privredne komore RS, Privredne komore FBiH, Privredne komore Brčko Distrikta te Unije udruženja poslodavaca RS i Udruženja poslodavaca FBiH, povodom uticaja koronavirusa na ekonomiju.

Košarac je poslije sastanka kazao kako sva privredna društva koja imaju problema sasaobraćajem, uključujući transport roba, moraju informisati Vanjskotrgovinsku komoru preko entitetskih komora.

"Ono što je jasno, a na osnovu anketa s 250 preduzeća, najveće posljedice imaju firme prerađivačke djelatnosti, firme koje se bave prijevozom i turističke kompanije. Trenutno imamo 850.000 noćenja manje nego u istom periodu prošle godine. Ja ću kao ministar vanjske trgovine imati više sastanaka sa ministarstvima u entitetima kako bismo donijeli zaključke koji bi bili od koristi privredi u BiH.", kazao je Košarac.

Vjekoslav Vuković, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH podijelilo je setove mjera na zdravstvene i one koje se odnose na saniranje posljedica koronaviorusa na ekonomiju.

"Najviše se radilo na saobraćaju roba, posebno sa susjednim zemljama. Nismo na restriktivnoj listi za izvoz roba u Republiku Hrvatsku, a ukoliko bi bili stavljeni na restriktivnu listu moramo naći način kako bi naši vozači da se ponašaju. Tu imamo dva prijedloga, a prvi je da bi vozač bi bio u kabinskoj izolaciji. Drugi je prijedlog međunarodna zdravstvena legitimacija", kazao je Vuković.

On je kazao kako je naš poslovni sektor opterećen manjkom vozača, radne snage, jer ona ostaje u izolaciji, a i pojedini ne žele kretati jer nisu sigurni da li mogu proći sve restrikcije koje naiđu na putu.