Privreda
74

Konzum donosi stabilnost i rast domaće privrede već 10 godina

Klix.ba
Konzum d.o.o. Sarajevo ove godine obilježava deset godina uspješnog poslovanja u BiH. Tim povodom, u Sarajevu je danas upriličena i konferencija za novinare na kojoj su predstavljeni podaci o početku i razvoju poslovanja najvećeg trgovačkog lanca u BiH.

"S velikim ponosom mogu reći da ove godine obilježavamo važan jubilej. Saradnja s mnogobrojnim domaćim proizvođačima i dobavljačima dokaz je naše čvrste opredijeljenosti da stalno podupiremo razvoj bosanskohercegovačke privrede. Njihov smo siguran partner i svakodnevno radimo na njihovoj opstojnosti. Rast i stabilnost privrede BiH su naši dugoročni ciljevi. Kad su naši kupci u pitanju, jasno nam je i razumljivo da imaju velika očekivanja i mi stalno nastojimo da ih ispunimo. Našim kupcima nudimo sigurnost proizvoda i povoljnost kupovine. Imamo razvijen sistem kontrole proizvoda, a ponosni smo na našu dostupnost kupcima, kroz široko rasprostranjenu mrežu prodavnica“, istakao je David Dolinar, direktor Društva Konzum d.o.o. Sarajevo.

Povodom obilježavanja deset godina uspješnog poslovanja u BiH, gospodin Dolinar je najavio iznenađenja za kupce koje će se ogledati u brojnim pogodnostima za kupce. Konzum danas ima više od 4.500 uposlenika, a samo prošle godine uposleno je 460 novih, te preuzeo 1.710 uposlenika Mercatora.

"Uspješnim pripajanjem Poslovnog sistema Mercator stvorili smo uvjete za razvoj poslovanja, više upošljavanja i još bolju ponudu za cijenjene kupce. Vrijednosti na kojima temeljimo naš uspjeh su kvalitet, uslužnost, povjerenje, inovativnost i razumijevanje potreba naših kupaca.Tu su i domaći proizvođači i naši poslovni partner s kojima na obostrano zadovoljstvo sarađujemo. Na policama Konzuma nalazi se više od 55 posto mesnih prerađevina, a pekarski proizvodi učestvuju s više od 95 posto. Konzum sarađuje s više od 700 dobavljača, među kojima je i više od 400 bosanskohercegovačkih proizvođača. Svakodnevno nastoji povećati njihov broj i na taj način dati podršku domaćim proizvođačima, što znači i otvaranje novih radnih mjesta, te još bolju ponudu za naše kupce", naglasio je Adnan Šteta, izvršni direktor Konzuma.

U ovoj godini Konzum planira plasirati 16.000 tona domaćeg voća i povrća, više od 2.000 tona domaće piletine, više od 130 tona domaće ribe, više od 11.200.000 litara domaćeg mlijeka, 10.000.000 komada domaćih peciva, te više od 25 miliona svježih konzumnih jaja.