Privreda
0

Kompanija Lora pokrenula stečajni postupak u Diti

Piše: D. Brkić
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Radnici Fabrike deterdženata Dita iz Tuzle i jutros su se okupili ispred Vlade TK kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo situacijom u nekadašnjem privrednom gigantu. Radnici su prije nekoliko dana upozoravali na mogućnost pokretanja stečajnog postupka, jer su predstavnici banaka popisivali imovinu Dite.

Potvrda da je pokrenut stečajni postupak u Diti stigla je iz Vlade TK. Naime, iz resornog ministarstva su naveli kako je uprava Dite, po nalogu vlasnika 84 posto kapitala, kompanije Lora d.o.o. iza koje stoji Haris Abdurahmanović ovih dana pred nadležnim sudom pokrenula stečajni postupak.

U Vladi TK podsjetili su radnike kako je Dita u privatnom vlasništvu i da je prava adresa za proteste kompanija koja je većinski vlasnik. Ipak, Vlada TK je odlučila da se na insistiranje radnika izvrši revizija privatizacije.

Radnici će se o novonastaloj situaciji naknadno izjasniti, a podsjetili su kako su njima duguje 19 plata i preko 40 mjeseci neuplaćenih doprinosa za penziono i zdravstveno osiguranje.