Predstavljeni potencijali
0

Kinezi zainteresovani za ulaganja u Tuzlanski kanton

M. P.
Prioritet je snaženje privrednih zona, kazao je Hodžić
Prioritet je snaženje privrednih zona, kazao je Hodžić
Predstavnici Kinesko-evropske asocijacije za ekonomsku i tehničku saradnju (CEATEC) posjetili su Tuzlanski kanton, a Kadrija Hodžić, premijer TK, s ministrima im je prezentovao prednosti ovog kantona, s posebnim akcentom na određene projekte koji bi mogli biti interesantni kineskim partnerima.

"Prioritet nam je snaženje privrednih zona, među kojima je privredna zona u blizini Međunarodnog aerodroma Tuzla, koja bi mogla biti zanimljiva kineskim investitorima. Također, čišćenje jezera Modrac te ulaganje u putnu infrastrukturu su prioritetni projekti u Tuzlanskom kantonu, a osim navedenog, tu je i u ulaganje u obnovljive izvore energije", kazao je Hodžić, izražavajući spremnost i otvorenost Vlade TK za svakli oblik saradnje koji može doprinijeti poboljšanju ekonomskih i socijalnih odnosa.

Pored navedenih oblika saradnje, pomenuti su i određeni potencijali u oblasti poljoprivredne proizvodnje, turistički potencijali koji mogu biti uobličeni u jedan brend i ponuđeni kineskim turistima, piše na stranici Vlade TK.

Sastanak je, kako je rečeno, bio inicijalna prilika da se prezentuju oblasti u kojima bi se saradnja u narednom period mogla i konkretizovati. U tom smislu, u narednom periodu uslijedit će operacionalizacija podijeljenih informacija, kako bi se mogle inicirati i konkretne aktivnosti.

Asocijacija CEATEC posvećena je promociji trgovinskih i ekonomskih veza između Kine i Evrope, a svrha joj je promoviranje međusobnog razumijevanja i razmjene, kontinuirano iskorištavanje potencijala za saradnju između kineskih i evropskih kompanija, pomoć kineskim i evropskim kompanijama prilikom otvaranja tržišta, uvođenja sredstava, proizvoda, tehnologija i talenata te promoviranje pogodne interakcije između kompanija i vlada, izgradnja mosta direktne razmjene i saradnje između kineskih i evropskih kompanija i služenje svestranom razvoju ekonomskih i trgovinskih odnosa između Kine i evropskih zemalja.