Iznos od devet miliona KM
6

Kako je tuzlanska vlast podijelila budžet: Potreba ili podmirivanje stranačkih zahtjeva?

A. K.
Aktuelni saziv Kantonalne vlade (Foto: Vlada TK)
Aktuelni saziv Kantonalne vlade (Foto: Vlada TK)
Privreda u TK se kontinuirano oporavlja od pandemije, što pokazuje i drugi ovogodišnji rebalans kantonalnog budžeta. Dok vlast tvrdi da je novac podijelila shodno stvarnoj potrebi, iz opozicije navode da je to učinjeno shodno podmirivanju stranačkih zahtjeva.

Ovogodišnji budžet Tuzlanskog kantona doživio je drugi rebalans, po čemu je došlo do njegovog povećanja za okvirno devet miliona konvertibilnih maraka. Kako je za Klix.ba potvrdio resorni ministar Vedran Lakić, rebalans je uslijedio zbog umjerenog rasta prihoda u budžetu od aprila do kraja septembra ove godine. Također, ostvarene su i određene uštede u iznosu od 1,4 miliona KM.

"Od aprila se bilježi lijep trend oporavka privrede, s obzirom na to da smo identifikovali općine s područja TK, koje prednjače u prihodima. Također, izvoz je znatno povećan, što automatski dovodi do povećanja sredstava. Od septembra ili oktobra pa sve do kraja godine očekujemo manji rast prihoda, što će se odraziti na budžet za iduću godinu te smo rebalansom pokušavali što je moguće više ustabiliti budžet, ali i riješiti probleme koje smo zatekli", ističe Lakić.

Ekonomski pokazatelji već sada kazuju da je ova godina finansijski bolja u odnosu na prethodnu, a ministar finansija TK dodaje da je potrebno sačekati konačan izvještaj o izvršenju budžeta, kako bi se tačno potvrdilo u kojoj mjeri se bilježi povećanje.

Najviše novca za obrazovanje

S druge strane, rebalansirana novčana sredstva najvećim dijelom su izdvojena za oblast obrazovanja u iznosu od 4,7 miliona KM, kako bi se zadovoljile sve potrebe sistema. Prema Lakićevom pojašnjenju, razlog ovolikog povećanja leži u činjenici da prvobitni budžet, koji je usvojen u januaru od prethodne skupštinske većine, nije dobro isplanirao sredstva za škole, od kojih su neke već u junu i julu imale problem s isplatom plata.

"To smo sadašnjim rebalansom doveli u sistem po kojem su sredstva za isplatu plata osigurana do kraja ove godine. Također, ovaj iznos sredstava je usmjeren i za bolovanja koja su prosvjetni radnici dosad imali zbog pandemije COVID-19 te su morali biti zamijenjeni drugim radnicima", objašnjava Lakić.

Redovna isplata egzistencijalne naknade za boračku populaciju također je osigurana kroz rebalans budžeta, s obzirom na to da su ranijim uvećanjem njihovih prava u Vladu TK kontinuirano počeli pristizati zahtjevi pripadnika ove kategorije za ostvarenje prava.

"Sredstva koja su dosad bila u budžetu ne bi bila dovoljna do kraja ove godine, zbog čega smo i ovu kategoriju stavili u prioritetnu. Što se tiče socijalnih davanja, prije svega smo uvećali 200.000 KM za održivi projekt i projekte lokalnih zajednica. Također, imamo i dječiji doplatak, kao i uvećani dječiji doplatak koji će do kraja ove godine iznositi po pet KM više. Za to smo izdvojili 100.000 KM, ali ovo nije jedini iznos, jer smo u resornom ministarstvu pronašli još sredstava koja su neutrošena i bit će dodana spomenutom iznosu", nastavlja Lakić.

Za poljoprivredu je izdvojeno još 750.000 KM zbog velike suše koja je bila prisutna u prethodnih nekoliko mjeseci, dok je za smještaj socijalno ugroženih dato 100.000 KM. Povećana su i sredstva za sportsku infrastrukturu za okvirno 700.000 KM, a za podršku lokalnim zajednicama u investicijama na putnoj mreži odvojeno je dodatnih 600.000 KM.

Spas aerodroma i veterinarskog zavoda

Značajna sredstva, u iznosu od milion i po maraka, usmjerena su za Međunarodni aerodrom Tuzla, koji se nalazi u nezavidnoj finansijskoj situaciji.

"Osnovni razlog za ovoliko povećanje sredstva su nagomilani dugovi prema nekoliko ključnih dobavljača, a među njima je i Wizz Air, koji potražuje znatna sredstva od aerodroma. Da nismo osigurali novac, bilo bi upitno njegovo daljnje funkcionisanje", pojasnio je Lakić.

U nezavidnom finansijskom položaju je i Veterinarski zavod Tuzlanskog kantona, a proteklih nekoliko godina bilježi ogromne gubitke.

"Tu smo pronašli brojne probleme u vezi s njegovim funkcionisanjem i vjerovatno će u narednom periodu budžetska inspekcija otići i utvrditi sve nepravilnosti koje su prisutne. Novac koji smo za njih izdvojili je u iznosu od 100.000 KM i on je namijenjen za nabavku opreme kojom će se povećati prihodi ove javne ustanove", nastavio je Lakić.

Inače, iz opozicije, konkretnije SDA, su rebalans budžeta ocijenili stranačkim nagrađivanjem resora koji su značajni koalicionim partnerima SDP-u i PDA. Smatraju da ima znatno više sredstava za raspoređivanje unutar budžeta, uz poruku da je podrška lokalnim zajednicama urađena strogo stranački.

"Ovo dokazuje i prijedlog za povećanje od 600.000 KM za podršku lokalnim zajednicama, što je povećanje od 40 posto u odnosu na rebalans iz juna. Reklo bi se za svaku pohvalu, ali informacije govore da je to, ustvari, podmirivanje stranačkih zahtjeva s terena iz redova koalicije, a koji su Vladi TK važniji od podrške natalitetu, zdravstvu i policiji", naveli su iz SDA.

Lakić ovakav stav SDA nije želio komentarisati, ističući da su podaci koje je ranije naveo najbolji pokazatelj obaveze izrade rebalansa budžeta na način na koji je to učinjeno.