Apsurdna situacija
145

Kako je propala žalba na stečaj "Zraka": Sud u obrazloženju pogrešno naveo ko je podnio žalbu

F. H.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Kantonalni sud u Sarajevu je u drugostepenom postupku odbacio žalbu na stečaj "Zraka", a u obrazloženju je pogrešno naveo ko je podnositelj žalbe i na osnovu toga su donijeli presudu.

"Stečaj u firmi Zrak proglašen je nezakonito. Firma je bila u procesu finansijske konsolidacije do kraja 2023, a prema Zakonu o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava u Federaciji BiH, u takvim subjektima ne može se proglasiti stečaj. Sud je ove činjenice ignorisao, a ni prošla ni sadašnja Vlada FBiH nisu se potrudile da pred sudom kao većinski vlasnici firme reaguju na ove nezakonitosti", istakao je načelnik Novog Grada Semir Efendić.

On je naveo da se kod odbijanja žalbe na odluku sudu desio apsurd gdje je drugostepeni sud u svom rješenju napisao kako direktor Edin Čano nije ovlašten da podnese žalbu, koju zapravo Čano nije ni podnio.

"Žalbu je naravno putem advokata podnio direktor Nedžad Koldžo koji je upisan u sudski registar kao osoba koja zastupa firmu. Nikad u životu nisam vidio apsurdnije obrazloženje neke institucije, a pogotovo suda, u ovom slučaju Kantonalnog suda u Sarajevu koji tako očito ili bezočno ignoriše činjenice", naveo je Efendić.

Na ovo rješenje uložena je žalba odnosno vanredni pravni lijek pred Vrhovnim sudom Federacije BiH.

"I na ovo rješenje uložena je žalba odnosno vanredni pravni lijek pred Vrhovnim sudom Federacije BiH i umjesto da Vlada FBiH insistira na brzom rješavanju ovog postupka, dozvoljava se nezakonitom stečajnom upravniku da raskući firmu od strateškog značaja za FBiH raspisujući javne pozive u kojima traži kome je sve Zrak dužan, kao da ta evidencija ne postoji u firmi, kako bi situaciju prikazao što težom i opravdao rasprodaju imovine na koju se očito sprema. U isto vrijeme 7 miliona KM koje smo kroz amandmane ne Budžet FBiH za 2023. osigurali, propada", napisao je Efendić.

U žalbi na rješenje Općinskog suda u Sarajevu od 14.04.2023. godine vidi se da žalbu podnosi "Zrak DD" zastupana po direktoru Koldžo Nežadu iz Sarajeva po punomoćniku advokatu Edinu Suljiću.

U obrazloženju presude istaknuto je da je žalbu podnio Edin Čano, po punomoćniku advokatu Edinu Suljiću. Sud navodi da je žalba protiv pobijanog rješenja nedopuštena jer je podnesena od neovlaštenog lica.

Ključna stvar je u tome da se Kantonalni sud referiše u obrazloženju na to da je žalbu podnio Edin Čano, što nije istina jer je žalbu podnio Nedžad Koldžo.