Dugogodišnja saga
18

Jašarević: Poslije tri mjeseca smo uspješno dokazali da Feroelektro nije za stečaj

T. K.
Mirsad Jašarević (Foto: T. S./Klix.ba)
Mirsad Jašarević (Foto: T. S./Klix.ba)
U prostorijama kabineta v.d. direktora Feroelektra Mirsada Jašarevića danas je održana press konferencija gdje je razgovarano o posljednjim dešavanjima u ovom privrednom društvu.

Tim povodom Jašarević je naglasio da se stalno vrti priča oko teme o stečaju i da je njemu tako neprijatno pričati o tome. Na novinarsko pitanje, zašto stečaj nije pokrenut i šta je u pitanju, Jašarević je naglasio zbog toga što društvo uopšte nije u stečaju kako se navodilo.

"To je jedna bogata firma koja posjeduje vrijedne nekretnine, a i poslove. To nije samo moje mišljenje, to je mišljenje i eksternih eksperata koje je uprava angažovala po dobijanju zadatka od Vlade FBiH", poručio je Jašarević.

Istakao je da je prvobitno angožovan kao v.d. u trajanju od tri mjeseca do okončanja stečanja procesa.

"Poslije tri mjeseca smo uspješno dokazali da firma nije za stečaj, čak štoviše, na osnovu naloga eksternih stručnjaka da je izuzetno štetno pokretanje stečajnog postpuka. Zbog toga je meni potpuno neshvatljivo tražnje istog", naveo je.

Smatra da je prethodni saziv Vlade FBiH bio pogrešno informisan o stanju u firmi.

"Moguće je da su i određene informacije namjenski deplasirane o stanju Feroelektra", kazao je.

Dodao je da je Vlada FBiH većinski vlasnik i ona je odgovorna za ono što se dešava u Feroelektru.

"Ko je taj koji informiše kolektivni organ Vlade FBiH i resorno ministarstvo? Nadzorni odbor društva. Ko informiše nadzorni odbor društva, to je uprava, u ovom slučaju direktor. I u tom kontekstu, prije moje uprave, pretpostavljam da je bilo manjkavosti u sistemu informisanja", rekao je.

Poručio je da se na početku mandata postarao da svi budu pravilno informisani.

"Prvi zadatak u mom vrlo transparentom mandatu je da informišem kompletno hijerarhijsku vertikalu. I bilo mi je drago što sam dokazao da Feroelektro nije za stečaja. To sam doživo i ličnim uspjehom", naveo je.