Primamljive destinacije
60

Iz Mostara bi se ove godine moglo letjeti za Rim, Minhen, Bari i Veronu

S. Š.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Aerodrom u Mostaru prošle godine zabilježio je dobre i zapažene rezultate poslovanja, a u prilog tome ide i nova najava. Radi se o novim aviolinija koje imaju šansu ostvariti se iz ovog hercegovačkog grada.

Aerodrom Mostar i Grad Mostar objavili su Javni poziv za izbor najpovoljnijih ponuđača za uspostavu subvencioniranih redovnih letova za 2024. godinu.

Shodno tome, sa mostarskog aerodroma obavještavaju da je italijanska aviokompanija "SkyAlps" ispunila uslove i poslala ponudu za letove koji bi se mogli ostvariti na relaciji sa Mostarom.

Riječ je o mogućim aviolinijama iz Mostara prema Rimu, Minhenu, Bariju i Veroni, a detalji o ovom važnom koraku za razvoj vazdušne povezanosti Mostara bit će objavljeni u narednim danima.

"Ovo je samo početak pozitivne priče koju donosi nadolazeća godina i radujemo se što ćemo zajedno s putnicima graditi uspješnu budućnost zračnog prometa sa aerodroma u Mostaru", saopćili su sa mostarskog aerodroma.

Inače, aerodrom u Mostaru se već duži vremenski period borio sa lošim rezultatima poslovanja, ali su 2023. godine uvedene nove linije poput one sa italijanskim gradom Foggia.

Prema posljednjim informacijama, Aerodrom Mostar bi mogao ići pod koncesiju uz podršku Evropske unije, koja je izdvojila 350 hiljada KM za izradu strategije razvoja i poboljšanje poslovanja mostarskog aerodroma, koji vidi kao ogromni potencijal za međunarodni zračni transport putnika.

Također, u cilju ostvarivanja što boljih rezultata, Vlada FBiH je u novembru 2023. godine izdvojila 3,6 miliona KM za unapređenje aerodroma u Mostaru, ali i Sarajevu i Tuzli.