Očekuje promjene
105

Isović o blokadi računa rudnika: Predsjednik sindikata ima veću platu od direktora Porezne uprave

B. R.
Šerif Isović poručio da se zakonski regulišu dugovanja rudnika (Foto: K. S./Klix.ba)
Šerif Isović poručio da se zakonski regulišu dugovanja rudnika (Foto: K. S./Klix.ba)
Predsjednik sindikata rudnika ima veću platu od direktora Porezne uprave, izjavio je direktor Porezne uprave FBiH Šerif Isović komentarišući blokadu računa rudnika Zenica i Breza.
Prema njegovim riječima, ne može dopustiti da se toleriše neplaćanje poreza u ovim rudnicima.

"Ne znam šta raditi s rudnicima. Teba pitati vlasnike. Porezna uprava je dala puno prijedloga da se aktivno i dugoročno rješava ovaj problem, ali ne na način da se ne plaćaju javni prihodi. Mi u tome nećemo učestvovati. Poznato vam je da smo prije tri godine rudnicima i javnim subjektima, 197 u vlasništvu kantona i Federacije koji duguju više milijardu KM, uveli mjeru da ne mogu uplaćivati doprinose. Rudnici su počeli stvarati novi dug. U septembru smo poslali pisma vlasnicima i menadžmentima zbog toga. Ne mogu stati iza toga da se toleriše neisplaćivanje javnog duga. U 2018. dali smo prijedlog zakona. Neka neko kaže da li zakon valja ili ne valja", ukazao je.

Napomenuo je da je u nekoliko navrata razgovarao s premijerom FBiH Fadilom Novalićem o ovom problemu, ali da rješenja nije bilo. Nezadovoljan je što u rudnicima nema promjena kojima bi se doprinijelo rješavanju problema.

"Nakon svakog razgovora se dug poveća. Sistemsko rješenje je zakon. Ako ima neko bolji zakon od našeg - super, mi smo za to. U rudnicima nema nikakve interne reforme. Predsjendik sindikata rudnika ima veću platu od direktora Porezne uprave", tvrdi Isović.

Odgovorio je na pitanje da li postoji mogućnost oprosta duga.

"Mogućnost oprosta duga ne postoji ako ne postoji zakon kojim će se to propisati. U našem prijedlogu je jedna od mjera da se otpiše dio duga. Naš je bio prijedlog da se ono što je starije od pet godina otpiše", obrazložio je.

Obratio se sindikatima i upravnim organima rudnika.

"Govorio sam sindikatima da se ne bore protiv Porezne uprave, već protiv izvora problema. Četiri godine ovo traje i ne vidim da su napravili ozbiljne reforme u rudnicima. Ja nisam menadžment i rudnik. Ne treba raditi populistički, već kako struka zahtijeva", zaključio je Isović.

U međuvremenu, za sutra je najavljen sastanak predstavnika Federalne vlade i Elektroprivrede Bosne i Hercegovine kao vlasnika rudnika u cilju deblokade računa.

Podsjećamo, zenički rudnici duguju 4,9 miliona KM za doprinose na plate, dok Rudnik mrkog uglja u Brezi duguje 4,5 miliona KM. Ukupni dugovi oba preduzeća po ovom osnovu su znatno veći.

Za 22. januar rudari su najavili štrajk ako se ne riješe problemi.