Privreda
217

Investicija od 100 miliona KM: Otvorena moderna farma krava u Trnopolju

Anadolija
Presijecanjem vrpce, svečano je otvoren uzgojno-selekcijski centar NRF - "Arifagić Investment" za norveško crveno goveče u Trnopolju.
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Nakon ceremonije otvaranja, prisutni su imali priliku obići prostorije najmodernijeg i jedinog centra ovakve vrste na Zapadnom Balkanu i Jugoistočne Evrope. Najveći centar ovakve vrste u svijetu otvoren je zahvaljujući kreditnoj liniji Ziraat Bank BH iz aprila 2012. godine u iznosu od 100 miliona KM, koji je obezbijeđen sa primarnim ciljem jačanja bh. ekonomije, podrške održivom povratku i otvaranju novih radnih mjesta.

Direktor kompanije Jusuf Arifagić, uspješni biznismen u Norveškoj, a rođeni Kozarčanin, u obraćanju prisutnima, zahvalio se svima koji su imali učešća u realizaciji projekta.

“Moj motiv za ovaj projekat bio je da u svom mjestu gdje sam rođen, napravim nešto moderno i proevropsko, da ljudima u ovoj zemlji donesem mogućnost da dobiju posao. Također, želio sam pokazati da smo mi ipak, narodi koji mogu živjeti i raditi zajedno, u čemu mislim da sam uspio. Obični čovjek iz BiH može postati uspješan u inostranstvu, a nažalost, kad se vrati u svoju zemlju, stvari mogu postati malo teže. Ipak, mislim da čovjek treba ići preko rijeke i graditi mostove“, rekao je Arifagić.

Istakao je da su za uspješnu i prosperitetnu zemlju isključivo odgovorni njeni građani, te da se ne može očekivati da neko iz evropskih zemalja u BiH napravi dobar ambijent.

“Mi smo ti koji našoj djeci trebaju obezbijediti budućnost i ostaviti im demokratsku i naprednu državu. Svi moramo sarađivati, jer su zemlje regije premale da bi bile konkurentne“, poručio je Arifagić.

Turski ambasador u BiH Cihad Erginay podsjetio je da Turska ima važne investicije u ovom području. On je kazao da se većina projekata sprovodi uz kreditnu liniju Ziraat Bank BH, a centar koji je danas otvoren, jedan je od najuspješnijih primjera.

“Povećava se broj projekata koje finansira Turska u BiH. Također, poveća se i uticaj Ziraat Bank, koja je otvorila poslovnicu u Banja Luci, a planira se otvorenje poslovnice i u Bijeljini. Tako Turska želi da nastavi ovu saradnju, što smo više puta izrazili. Nadam se da će u budućnosti biti više ovakvih projekata. Zahvaljujući kreditnoj liniji u vrijednosti od 100 miliona KM, do sada je, direktno ili indirektno, zaposleno najmanje 6.500 osoba širom BiH“, pojasnio je Erginay.

Direktor Ziraat Bank BH Ali Riza Akbas je rekao da je ovo važan dan za ovu kompaniju, jer se radi jednom od najuspješnijih projekata, čija su sredstva obezbijeđena iz kreditne linije ove banke. 

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

“Danas otvaramo najmoderniju farmu krava u BiH. Finansirali smo oko 65 posto projekta, što sa kreditnom linijom, što iz svojih izvora. Nezaposlenost u BiH je jako velika, zbog čega ovakvi projekta još više dobiju na značaju. Kao Ziraat Bank BH, nastavit ćemo podržavati ovakve projekte“, zaključio je Akbas. 

Dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmed Egrlić istakao je da je ovaj projekat značajan zbog proizvodnje i smanjenja stope nezaposlenosti, a ujedno i poruka domaćim političarima da moraju kreirati bolji ambijent za poslovanje i pomoći ovakvim projektima.

“Ako ovakvi projekti ne zažive u BiH, zasigurno neće ni političari moći opstati na svojim pozicijama. Ovaj projekat je dokaz da se može ovdje investirati i jedne potrebe za novim, značajnijim i konkretnijim poticajima. Poticaji do sada su uglavnom davani u političkim i socijalnim aspektima, a najmanje u razvojnim, koji su potrebni u ovakvim pogonima“, rekao je Egrlić.

Norveška ambasadorica u BiH Anne Lilloe Vibeke je izrazila zadovoljstvo zbog otvaranja centra, te naglasila koliko je poljoprivreda važna za zemlje Zapadnog Balkana.

“Ekonomski razvoj i otvaranje radnih mjesta od vitalnog je značaja za napredak BiH. Poljoprivreda ima veliku ulogu u ekonomskoj i socijalnoj sferi za zemlje Zapadnog Balkana, posebno zbog svog značaja bruto nacionalnom dohotku. Ova farma trenutno zapošljava 30 osoba, a u budućnosti bit će ih i više. Na farmi trenuno ima 500 krava, a u februaru ove godine počela je proizvodnja mlijeka. Ovo su temelji moderne poljoprivredne proizvodnje“, izjavila je Vibeke.

Upravni direktor poljoprivrednog Udruženja “Geno Global“ iz Norveške Tur Arnes Letmoen rekao je da Geno iduće godine puni 80 god postojanja. 

“Tokom ovih 80 godina, bavili smo se uzgojem jedinstvene vrste norveškog goveđa, koja se u ovoj godini prodala u više od 25 zemalja širom svijeta. Jako smo ponosni što prisustvujemo ovom otvaranju, koji je veliki korak naprijed za kompaniju Arifagić“, kazao je Letmoen. 

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Ulrike Hartman, šefica Ureda visokog predstavnika OHR-a u Banja Luci kazala je kako ovaj centar neće imati značaj samo za modernizaciju poljoprivrede u BiH.

“Ova investicija će također, otvoriti radna mjesta, a to znači prosperitet BiH. Potrebno nam je više ovakvih investicija. Političke stranke i buduća vlast trebaju više posvetiti pažnje praktičnim politikama koji će olakšati život poljoprivrednicima, radnicima i preduzetnicima u BiH. Dugoročni potencijal poljoprivrednog sektora u BiH je ogroman i prema tome, da bi se taj potencijal u potpunosti iskoristio, investitori i relevantne vlasti moraju udružiti snage“, poručila je Hartman.

Direktor Meggle mljekara Bihać Kemal Hrnjić čestitao je Arifagiću na hrabrosti za pokretanje projekta u poslovnom prostoru u BiH.

“Ovo je pokazalo šta nedostaje našoj zemlji za izlazak iz ekonomske krize. Bitno je napomenuti da je mlijeko iz ove farme ekstra kvaliteta odnosno, kvaliteta koje zahtijeva EU. Mlijeko također, bude obrađeno po evropskim standardima, ali nažalost ne može ugledati evropsko tržište. Ovom prilikom molim sve vlasti da učine sve kako bi omogućili izvoz naših proizvoda u EU, što je jedini način za napredak BiH“, poručio je Hrnjić.