Posjeta fabrici u Vogošći
81

Helez obišao proizvodne pogone Pretisa: Moramo podržati domaću namjensku industriju

A. Ku.
Foto: Ministarstvo odbrane BiH
Foto: Ministarstvo odbrane BiH
Ministar odbrane Zukan Helez danas je posjetio je fabriku namjenske industrije "Pretis" u Vogošći kod Sarajeva, kako bi podržao njen dalji poslovni napredak na svjetskom tržištu naoružanja i streljiva.

Helez je održao sastanak s menadžmentom "Pretisa", na čelu s direktoricom Almirom Zulić, ali i obišao gotovo sve proizvodne pogone. On je razgovarao i s radnicima ove tvornice, čiji su glavni proizvod različite granate i projektili za topništvo i tenkove.

Zulić je istaknula kako je nakon teških poslijeratnih godina ova fabrika namjenske industrije s podmlađenim kadrom konačno stabilizirala svoje poslovanje te počela ostvarivati i važne izvozne rezultate.

Ona se posebno zahvalila Helezu što je prepoznao stratešku važnost ove tvornice te konstatirala da je Helez vjerojatno jedini državni ministar koji je nakon dugo vremena posjetio "Pretis".

"Drago mi je što razmišljate na strateški način i da ste ponovno zapaženi na svjetskom tržištu. Namjenska industrija je oduvijek bila zamajac cijelokupne proizvodnje u našoj zemlji i mi u vlasti moramo iznalaziti modalitete kako vas dalje podržati. Moju podršku ćete zasigurno imati", kazao je Helez.

Helez je iskoristio priliku i razgovarao s radnicima u različitim fazama proizvodne linije "Pretisa".

Posebno su ga zanimali uslovi rada te dalji planovi i perspektiva za sve zaposlene u tvornici, ali i još bolji plasman domaćih proizvoda na zahtjevnom svjetskom tržištu.