Privreda
11

FIPA i VTK dovode japanske privrednike u BiH

FENA
Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) i Vanjskotrgovinska komora BiH, u dogovoru s Ambasadom Japana u BiH, organizirali su sastanak u Sarajevu s generalnim direktorom Japanske organizacije za vanjsku trgovinu (JETRO) sa sjedištem u Beču Hirofumijem Onom, kako bi razgovarali o detaljnim pripremama za dolazak velike delegacije japanskih privrednika u trodnevnu posjetu BiH početkom oktobra.

Cilj posjete je privlačenje direktnih stranih investicija u BiH iz Japana, odnosno uključenje najuspješnijih japanskih firmi u privredne tokove u BiH.

Na sastanku je dogovoren program posjete koji podrazumijeva najprije predstavljanje ekonomske situacije u BiH i okruženja za investiranje, pregleda stranih ulaganja s osvrtom na najznačajnije zemlje investitore i najuspješnije investicijske projekte, te predstavljanje mogućnosti za ulaganje i raspoloživih investicijskih projekata iz svih privrednih sektora u BiH, počev od energetike, poljoprivrednog sektora, metalnog, drvnog, itd.

U okviru ove posjete japanski privrednici će obići nekoliko uspješnih domaćih i stranih firmi kako bi se direktno upoznali o načinu rada i uvjetima u kojima se odvija njihova privredna djelatnost. Također, bit će upriličena i posjeta bh. znamenitostima, najavljeno je iz FIPA-e.