Ne smeta im diktatura
94

Evropska unija obećala Egiptu pomoć od 7,4 milijarde dolara sa ciljem zaustavljanja migracija

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Evropska unija najavila je u nedjelju paket finansiranja od 7,4 milijrde eura i unapređenje odnosa s Egiptom, kao dio nastojanja da se zaustave priljevi migranata u Evropu. Sporazum kritikuju grupe za ljudska prava.

Sporazum podiže odnos EU-a s Egiptom na "strateško partnerstvo" i predstavljen je dok je delegacija čelnika posjetila Kairo. Osmišljen je za jačanje saradnje u područjima uključujući obnovljive izvore energije, trgovinu i sigurnost, uz isporuku bespovratnih sredstava, zajmova i drugih financijskih sredstava tokom sljedeće tri godine za podršku posrnuloj egipatskoj ekonomiji.

Predloženo financiranje uključuje 5 milijardi eura u koncesijskim zajmovima i 1,8 milijardi eura ulaganja, navodi se u sažetku koji je objavio EU. Dodatnih 600 miliona eura bilo bi osigurano u obliku bespovratnih sredstava, uključujući 200 miliona eura za upravljanje migracijama.

Takvi su dogovori bili "najbolji način za rješavanje migracijskih tokova", rekla je italijanska premijerka Giorgia Meloni, koja je putovala u Kairo zajedno s predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen, grčkim, austrijskim i belgijskim premijerima te kiparskim predsjednikom.

Evropske vlade dugo su bile zabrinute zbog rizika od nestabilnosti u Egiptu, zemlji od 106 miliona ljudi koja se borila s prikupljanjem strane valute i gdje su ekonomske nedaće tjerale sve veći broj na migraciju.

Inflacija se približava rekordnoj visini i mnogi Egipćani kažu da se bore preživjeti. Tokom prošlog mjeseca, međutim, financijski pritisak je popustio jer je Egipat sklopio rekordan ugovor za ulaganja u Emirate, proširio svoj program s MMF-om i oštro devalvirao svoju valutu.

Diplomati kažu da je strateška važnost Egipta naglašena ratom u Gazi, gdje Egipat pokušava posredovati između Izraela i Hamasa i povećati isporuke humanitarne pomoći; i sukobom u susjednom Sudanu, koji je stvorio najveću svjetsku krizu raseljavanja.

Govoreći zajedno s egipatskim predsjednikom Abdelom Fattahom al-Sisijem, von der Leyen je rekla da je ključno brzo postići dogovor o prekidu vatre u Gazi. Oba lidera upozorila su protiv izraelskog upada u Rafah, gdje je velik dio stanovništva Gaze raseljen.

Egipat kaže da je osigurao ukupno 20 milijardi dolara multilateralne potpore nakon povećanja zajma i programa ekonomskh reformi s MMF-om.

Većina sredstava EU-a novo je dodijeljena i sastavljena je u bliskoj suradnji s MMF-om, s milijardom eura "makrofinancijskog" zajma koji će biti isporučen ove godine, rekao je visoki dužnosnik EU-a.

Preostalih četiri milijarde eura podliježu odobrenju Evropskog parlamenta.

Egipat je 2016. uglavnom zaustavio neregularnu migraciju sa svoje sjeverne obale, no nedavno je došlo do porasta Egipćana koji pokušavaju prijeći u Europu preko Libije, a EU već pruža potporu usmjerenu na smanjenje tih tokova.

Posljednjih mjeseci grčki otoci Kreta i Gavdos bilježe nagli porast dolazaka migranata, uglavnom iz Egipta, Bangladeša i Pakistana.

"Moramo spriječiti otvaranje novih migracijskih ruta i vrlo ćemo blisko sarađivati s Egiptom kako bismo osigurali da se to postigne", rekao je grčki premijer Kyriakos Mitsotakis, dodajući da će obje zemlje pokušati otvoriti legalne putove za migraciju.