Komentari (29)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
U F BiH ne postoji najniza plata, nego najniza neto satnica koja iznosi 2,31 KM. To znaci da neto plata moze biti i 369,60 KM za puni fond sati.
Ko se hoce da se kladi da ce Novalic mlatiti jezikom gluposti vezati minimalnu platu sa zakonima koje nece nikad donjeti iako pricaju o njima vec 2 godine ukratko nece se nista desiti kao ni prije jer vec 3 godine pricaju o povecanju minimalca i nista. Za to vrijeme u regionu 3 puta dizali minimalac tako da nas cak i Srbija, RS i Makedonija sisaju dobro...
poredjenja radi...osmicina plata 5 milja...i zato bakir savjetuje omladinu da kupuju diplome...
Povećanje plate je ozbiljna tema sa kojom se na našu žalost naši zakonodavci samo zajebavaju. Treba ispitati razne aspekte povećanja i posljedice, a ne samo hlupat da treba bit 1.000,00 KM. Treba napraviti veliku reformu u tom sektoru ali neće niko od političara da se zamjeri s privrednicima. A što se tiče prosječne plate odvojite plate privrede pa vidite prosjek.
Ko se hoce da se kladi da ce Novalic mlatiti jezikom gluposti vezati minimalnu platu sa zakonima koje nece nikad donjeti iako pricaju o njima vec 2 godine ukratko nece se nista desiti kao ni prije jer vec 3 godine pricaju o povecanju minimalca i nista. Za to vrijeme u regionu 3 puta dizali minimalac tako da nas cak i Srbija, RS i Makedonija sisaju dobro...
Dajte benevrecima 600 maraka nisu bolje ni zasluzili, nek jedu hljeba i margarina ujutro, corbu popodne i sendvic od majoneze navece i neka govore dobro je sam nek ne puca, debili glupi
Ma treba ograničiti Max platu na 3 prosječne. Pa nek se paraziti potrude da se prosječna plata povećava.
Borba u ratu je poštena borba ko među životinjama, borba u miru je nepoštena ko među ljudima. Borlili smose čano i hrabro u ratu, u miru smo da ne kažem šta. Prodane duše. Kako i Bog i svijet da da narodu državu koji sebe kao posljenja prostitutka na dan izbora prodaje za 10 KM? Kako omogućiti bolji život ljudima koji za cenera prodaju i svoju i budučnost porodice za CENERA????? Nema te pameti i ekonomskog vijeća koje može tim ljudima omogućiti veće plate.
zamisli vlade koja dozvoli poslodavcima da za 23 dana radniku isplati 420 KM i svjesno ošteti radnika i državu za minimalno svakome još po 200.... i za takve glasate? dost je vama i 50 maraka za vreću stočnog brašna samo da ne umrete do idućih izbora
Prelijepa slika.
Dzaba nama i 3.000 minimalac kad i danas imas onih kojima sjedne na racun 407, a onda 107 vrate gazdi. Rad za 300KM je u BiH i dan danas realnost i prvo se s tim treba pozabaviti, ali se taj problem nece rijesiti sve dok radnik koji biva placen na taj nacin ne bude osjecao sigurnost i dok ne mogne prijaviti poslodavca bez brige da ce sutra ostati bez icega.
On nek stavi 1000 minimalac...a debili nek vracaju
Poserem vam se na analitiku
600 maraka minimalna plata neka bude i rjesen problem
Bas si slunto ispod 1000 sve je grihota radit.
Pa smanjite doprinose i onda dizite platu. Ne moze i visok ninimalac i 70% drzavi. RS je to riješio nekako već
Sto se njih tice i dvije stoje nam je dosta 😁😁😁 i onda pitanje zašto ljudi odlaze
Umjesto da gazde traze smanjenje opterecenja da bi uplacivali normalne place, lakse radniku dati minimalac bez placanja doprinosa.
Podizanje plate ne znači ništa bez podizanja standarda države, ovako će samo cijene porasti i doćićemo na isto vrlo brzo ako ne i gore a šta onda. Država se mora kompletna posložiti da bi bilo kakve mjere imale smisla, dajte plate po 2.000 i one su ništavne ako za prosječnu korpu treba 5.000.