Privreda
0

Drvna industrija BiH nastavlja pozitivne izvozne rezultate

FENA
Asocijacija drvne industrije i šumarstva Vanjskotrgovinske komore BiH razmatrala je danas na Skupštini izvještaje o poslovanju drvne industrije i šumarstva u 2012.godini i na početku 2013. godine, te plan rada Asocijacije za 2013.godinu.

Kako je rečeno, proizvodnja u svim segmentima drvne industrije i šumarstva u BiH u prošloj godini bila je u padu, dok je ostvareni izvoz u iznosu od 826,5 miliona KM bio za 2,4 posto veći u odnosu na prethodnu 2011.godinu.

Sekretarka Asocijacije drvne industrije i šumarstva VTKBiH Selma Bašagić izjavila je da je u prošloj godini smanjen uvoz drvne industrije za 4,2 posto u odnosu na prethodnu godinu te da je pokrivenost uvoza izvozom u 2012. godini iznosila 337,6 posto što je iznad pokrivenosti koja je dostignuta u prethodnoj godini.

Po njenim riječima pozitivni trendovi u izvozu nastavljeni su i u prva dva mjeseca ove godine te je ostvaren izvoz drvne industrije veći od 121 milion KM, što je 21,4 posto više u odnosu na prva dva mjeseca prošle godine.

U ukupnom izvozu i dalje najveće učešće ima izvoz namještaja s više od 56 miliona KM za prva dva mjeseca ili 17,9 posto više u odnosu isti period 2012. godine, dok je ukupna pokrivenost uvoza izvozom bila 440 posto.

Na Skupštini je predstavljena i firma Ekopak – prvi ovlašteni operater sistema upravljanja ambalažnim otpadom koja će izravno koordinirati s proizvođačima drvne industrije sve aktivnosti u vezi s upravljanjem i odlaganjem otpada.

Razmatrana je i informacija o sastanku Izvoznog vijeća BiH u vezi s rezultatima u oblasti certificiranja u drvnoj industriji i šumarstvu i skladu s uredbama EU na kojem su usvojeni konkretni zaključci i prijedlozi aktivnijeg uključivanja Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u podršci procesu certificiranja i provedbe uredbe EU koje regulira tu oblast.

U Bosni i Hercegovini je dosad certificirano 1.250.000 hektara šume, te četiri preduzeća šumarstva s time da je preduzeće Šume Republike Srpske, recertificirano na idućih pet godina.

U oblasti drvne industrije u BiH dosada je certificirano više od 140 preduzeća među kojima su i tri preduzeća iz oblasti papirne industrije.