Privreda
62

DPA Systems, firma iz BiH, učestvovala na Seed Forumu u Štokholmu

Klix.ba
Seed Forum investiciona konferencija, na kojoj je prvi put van Bosne i Hercegovine sa investicionim prijedlogom učestvovala jedna firma iz naše zemlje, završena je u Štokholmu.

U skandinavskom sjedištu DLA Pipera, najveće advokatske kompanije na svijetu, konferenciju je otvorila ambasadorica BiH u Švedskoj, Jadranka Kalmeta. Između sedam kompanija iz Švedske i Norveške, je i DPA Systems, firma iz Bosne i Hercegovine koja omogućava masovnu digitalizaciju podataka bankama, bolnicama, korporacijama i drugim korisnicima. Investitori su stigli iz Sjedinjenih Američkih Država, Norveške, Finske, Estonije, Latvije i Švedske.

Prilikom otvaranja ambasadorica Kalmeta je naglasila atraktivne sektore za ulaganja u našu zemlju, stabilnost u bankarskom sektoru i prisustvo osamdeset hiljada ljudi porijeklom iz BiH koji sada žive u Švedskoj.

"Državne i institucije finansijskog sistema BiH su napravile značajan doprinos za brzo funkcionisanje Seed Foruma u našoj zemlji i regionu, a to je važno zbog stvaranja regionalnog toka investiciono spremnih firmi. Danas prisutnim kompanijama i investitorima želimo svaki uspjeh", kazala je ambasadorica Kalmeta u ovodnom obraćanju.

Predstavnica iz Parlamenta Švedske Penilla Gunther je objasnila važnost Seed Foruma kao investicionog procesa iz skandinavske perspektive.

Steinar Korsmo, direktor Seed Foruma je prilikom otvaranja naglasio: "U četrdeset zemalja svijeta Seed Forum omogućava kompanijama finansiranje, a investitorima ulaganja pod smanjenim rizikom. Drago nam je da se prva kompanija iz Bosne i Hercegovine pridružuje međunarodnim tržištima kapitala na ovaj način."

"Iako kompanije nisu obavezne izvještavati, dvije firme iz BiH su potvrdile sticanje investitora od prvog foruma u Centralnoj banci BiH, u maju ove godine, do danas. U finansijskom sektoru je potpisan prvi ugovor za NPL portfolij od 12.5 miliona eura", rekao je Irfan Polimac, predsjednik Društva za tržišne studije koje je napravilo partnerstvo sa Seed Forum International kroz koje kompanije iz BiH i regije imaju pristup prema investitorima sa razvijenih tržišta.

Večernji networking, jedan od ključnih dijelova programa, u kojem su se do sada investitori i kompanije tipično susretali u ambasadama skandinavskih i baltičkih država, SAD ili UK, sada je u Štockholmu održan u ambasadi BiH – po prvi put u ambasadi jedne zemlje iz jugoistočne Evrope.

Nakon dva Seed Foruma u Sarajevu ove godine, pristup će biti otvoren za firme iz regiona, iduće godine slijede događaji u Beogradu, Zagrebu, Pristini i Podgorici.