Privreda
10

Ambasada BiH u Norveškoj bila pokrovitelj Seed Foruma

FENA
Ambasada Bosne i Hercegovine u Kraljevini Norveškoj sa Seed Forumom iz Osla i Društvom za tržišne studije iz Bosne i Herzegovine, bila je pokrovitelj i suorganizator ovogodišnjeg 26. međunarodnog investicionog Seed Foruma, koji je održan 11. novembra u Oslu.

Uime pokrovitelja, ambasador Bosne i Hercegovine u Kraljevini Norveškoj Emir Poljo otvorio je investicionu konferenciju, istaknuvši da je BiH prva zemlja jugoistočne Evrope koja je postala dio Seed Forum Internationala - SFI i time pokazala spremnost da omogući mladim firmama sa inovativnim tehnologijama da pristupe mreži najvećih investitora u svijetu.

Obraćajući se predstavnicima konferencije naglasio je spremnost institucija vlasti BiH da partnerskim odnosom sa Seed Forumom omoguće mladim firmama iz BiH pristup investitorima na razvijenim tržištima, kao što je Norveška.

Istaknuo je i značaj poslovnih ljudi iz bh. dijaspore i potrebu da se pridruže ovim finansijskim centrima s ciljem uspostavljanja veza s firmama iz Bosne i Hercegovine.

Kao novu poslovnu mogućnost on je istakao nedavno potpisani Sporazuma o slobodnoj trgovini između BiH i Norveške koji stupa na snagu 1. januara 2015. godine i pozvao prisutne da investiraju u veliki potencijal koji ima Bosna i Hercegovina i zemlje zapadnog Balkana.

Najveći broj predstavnika kompanija i investitora na konferenciji, ukupno 66, je bio iz Norveške i Švedske dok je u centralnom dijelu svoje razvojne projekte prezentiralo devet firmi među kojima DPA-systems iz BiH i EON iz Srbije.

Na konferenciji su bili prisutni i predstavnici bh. dijaspore i diplomatskog kora zemalja zapadnog Balkana, saopćeno je danas iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Za učesnike konferencije u večernjim satima je upriličen prijem u Ambasadi Bosne i Hercegovine u Oslu, na kojem su se prisutnima obratili ambasador Poljo, predsjednik SFI-a Steinar Hoel Korsmo i predsjednik Društva za tržišne studije iz BiH Irfan Polimac.

SFI-Seed Forum International je globalna platforma za rane investicije u kapital koja uključuje 35.000 registriranih investitora i funkcionira u četrdeset zemalja svijeta. Sjedište je u Londonu, a ima porijeklo iz norveškog inovacionog sistema.