O mjerama Vlade
68

Domazet: Državni nivo ne daje signale za poduzimanje mjera; Šunje: Racionalizirati budžete

D. Be.
Anto Domazet i Aziz Šunje (Foto: FENA)
Anto Domazet i Aziz Šunje (Foto: FENA)
Profesor sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Anto Domazet ocijenio je mjere koje je poduzela Vlada FBiH potrebnim, ali i malo zakašnjelim.

"Sada smo u ekonomskom padu, a ako on bude zabilježen u naredna dva kvartala uzastopce zabilježit ćemo recesiju. Ako iza recesije nastavimo sa daljnjim padom ulazimo u depresiju. To je stanje u kojem je dugotrajniji pad ekonomkih aktivnosti i okončava se rastom. Odnosno kada se započinje ekonomski ciklus rasta", rekao je.

On je istakao da sada možemo govoriti o prijetećoj recesiji i vjerovatno ćemo je zabilježiti.

"Ono što je dobro je to što su i građani i poslodavci i radnici dobili informacije šta ih očekuje u narednom periodu. To za neke može biti utješno, za neke razočaravjuće, a za neke uzbunjujuće. Možemo očekivati da se popravi potrošački i poslovni optimizam, posebno kada će poslodavci znati šta ih očekuje iz ovih mjera", dodao je.

On smatra da je predloženi set mjera model koji je prikladan trenutnoj situaciji, ekonomskoj doktrini i praksama razvijenih zemalja EU, a to je masovna fiskalna ekspanzija.

"Podržavanje potražnje kako bi se uspotavila ponuda i potražnja na višem nivou. To je veoma složen posao, ali je osnovni model prihvatljiv", rekao je između ostalog Domazet.

On je istakao da je potrebna određena robusnost kako bi se stvorili anticiklični odgovori za naredna dva kvartala ekonomskog pada.

"Sve će to naravno zavisisti od zdravstvenog aspekta krize. Zabrinjava nedostatak vertikalne komunikacije i državni nivo ne daje potrebne signale za poduzimanje mjera na nižim nivoima", smatra Domazet.

Profesor Aziz Šunje je kazao kako podržava mjere Vlade FBiH za ublažavanje posljedica izazvanih koronavirusom te dodao da sada ima puno prostora da se federalni budžet vodi puno racionalnije.

"Krizu treba prepoznavati kao priliku. I ovo je prilika da se budžet racionalizira i da više nema opterećujućih stavki", rekao je.

Šunje je istakao da se kriza može posmatrati i kao prilika da se puno toga dovede u red.

"Dobro je da se ne dira u Centralnu banku. Centralna banka je garant stabilnosti valute", kazao je Šunje.

Šunje također je istakao da načini raspodjele moraju biti selektivni, analitični jer nisu svi isto pogođeni. Kao i transparentni.

Također je skrenuo pažnju da bi trebalo uslijediti i relaksiranje mjera kako bi se stvorile prepostavke za povratak normalnom životu.

"Mjere su bile radikalne, i preradikalne, dale su efekat u pogledu života ali ako uništimo ekonomiju onda uništavamo i ljudske živote", dodao je.