Namjenska industrija
52

Delegacija Vlade FBiH posjetila konjički "Igman" na 74 godine njegovog postojanja: Zapošljava 1.400 ljudi

B. R.
Delegacija Vlade FBiH u posjeti konjičkom "Igmanu" (Foto: Vlada FBiH)
Delegacija Vlade FBiH u posjeti konjičkom "Igmanu" (Foto: Vlada FBiH)
Delegacija Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, predvođena premijerom Nerminom Nikšićem (SDP), danas je posjetila konjičku kompaniju namjenske industrije "Igman" povodom 74 godine postojanja ove kompanije.

Kako su saopćili iz Vlade FBiH, delegaciju su činili i ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović (SDP), ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić (SDP) i ministar za raseljene osobe i izbjeglice Nerin Dizdar (SDP).

Razgovarali su s generalnim direktorom Đahidom Muratbegovićem i izvršnim direktorima kompanije te obišli proizvodne pogone kompanije koja je u većinskom vlasništvu FBiH. Delegacija je informirana o novim tehnologijama kojima se omogućava nastavak razvoja i konkurentnosti.

Predstavnici entitetske vlasti su obećali da će Vlada nastaviti pružati podršku u svim procesima. Konstatovano je da postoji dovoljno prostora za napredak, modernizaciju i unapređenje rada.

"Mi smo danas, nakon sjednice Vlade, iskoristili priliku da obiđemo kompaniju koja obilježava 74 godine, što je zaista impozantan jubilej. Posebno je impozantan kada pogledamo poslovne rezultate. Naravno, kao čovjek iz Konjica, moram iskazati poseban ponos, jer su 'Igman' i namjenska industrija okosnica razvoja ovog grada", napomenuo je premijer Nikšić.

Prema njegovim riječima, osim ljudi koji rade u "Igmanu" i njihovih porodica koje su direktno vezane uz ovu kompaniju, mnogo je kooperanata koji rade u Konjicu i to je ono što Konjic vuče prema naprijed.

"Ono što sa aspekta Vlade, kao većinskog vlasnika, moram reći to da smo zadovoljni rezultatima koje 'Igman' ostvaruje. Tu smo da zajedno stvaramo perspektivu i mogućnosti za dodatne ugovore i poslove iako je i sada 'Igman' kapacitiran. Zajedno ćemo sa suvlasnicima i dioničarima dogovarati buduće aktivnosti i stvarati perspektive da 'Igman' ostane okosnica razvoja Konjica, namjenske industrije FBiH, a usudio bih se reći i Bosne i Hercegovine", zaključio je Nikšić.

Direktor Muratbegović je također izjavio da je "Igman" Konjic u 74 godine postojanja okosnica razvoja Konjica, gradeći poslovanje na filozofiji da se povjerenje i uspjeh postižu uvažavanjem tržišnih zakona i beskompromisnim ispunjavanjem ugovorenih obaveza.

"Kompanija i danas ima čime da se pohvali, prvenstveno s 1.400 zaposlenih koji su svojim radom učinili Konjic jednim modernim gradom. Radnicima, koji su najveće bogatstvo 'Igmana', s najvećim uvažavanjem, upućujem čestitku povodom godišnjice, uz poruku da i u godinama koje slijede ostanemo posvećeni proizvodnji i distribuciji proizvoda po definisanim standardima kvaliteta te da i dalje čuvamo i razvijamo našu fabriku", poručio je Muratbegović.

Današnjem obilježavanju godišnjice postojanja "Igmana" prisustvovao je i gradonačelnik Konjica Osman Ćatić (SDA), saopćili su iz Vlade FBiH.