Privreda
6

Bukvić: BBI je uspješan model za razvoj islamskog bankarstva

Klix.ba
Evropsko udruženje za islamsku ekonomiju, bankarstvo i finansije u saradnji sa partnerima organiziralo je danas u glavnom gradu BiH međunarodnu konferenciju "Sarajevo Islamic Finance and Economics Conference 2014“.

Dvodnevni skup u bh. glavnom gradu okupio je na jednom mjestu svjetske stručnjake iz oblasti finansija i islamskog bankarstva, univerzitetske profesore i predstavnike finansijskih institucija iz Evrope, Azije i regiona. Konferenciji su prisustvovali naučnici i eksperati iz Malezije, Pakistana, Italije, Hrvatske, Srbije, Velike Britanije, Indonezije, Bruneja, Turske, Jordana, Kraljevine Saudijske Arabije, Holandije i BiH, a tokom dva dana održavanja bit će prezentirana 22 naučna i stručna rada, te održane panel diskusije.

Jedan od govornika na današnjoj panel diskusiji bio je i direktor BBI banke Amer Bukvić koji je prezentirao poslovanje BBI, jedine banke u regionu koja posluje u skladu s islamskim principima. Govoreći o BBI biznis modelu, Bukvić je naglasio da je on može poslužiti kao prototip u zemljama koje ne prepoznaju poslovanje u skladu s islamskim principima.

"BBI biznis model koji se temelji na obrazovanju kadrova, edukaciji javnog mnijenja, marketing i PR strategiji, osnivanju biznis kluba i privatnih privrednih komora, predstavlja primjer kako se i u zemljama koje nemaju zakonski okvir za poslovanje u skladu s islamskim principima može uspješno poslovati“, kazao je Bukvić, potkrepljujući ovu činjenicu podatkom da je BBI banka u zadnjih šest godina bilježi prosječni godišnji rast od 25 posto. Inače, islamske finansije predstavljaju jedan od najbrže rastućih segmenata globalnih finansija koje zaokupljuju pažnju ne samo teoretičara, već i praktičara.

Govornici na konferenciji, između ostalih, bili su i Edward Ferguson ambasador Velike Britanije u BiH, Kemal Kozarić, guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine, Željko Šain, dekan Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, profesor Mehmet Asutay sa Durham University iz Velike Britanije, dr. Abdul Ghafar Ismail iz Islamic Research and Training Institute, te Dr. Shehab Marzban, konsultant Svjetske banke za oblast islamskih finansija.

Glavni cilj Konferencije jeste da okupi eksperte iz oblasti islamske ekonomije, bankarstva i finansija, kako bi prezentirali svoje naučne istraživačke radove i razmijenili iskustva iz ove značajne naučne oblasti.

Suorganizatori konferencije su: Islamic Research and Training Institute IDB-Islamic Development Bank iz Saudijske Arabije, Centar za islamsku ekonomiju, bankarstvo i finansije Ekonomskog Fakulteta u Sarajevu, University of Bolton, Bosna Bank International, Centar za napredne studije, te Evropsko udruženje za bankarsku historiju iz Frankfurta.