Intervju s članom Uprave
91

BBI banka: Uz pouzdanost i kvalitet želimo biti prvi izbor srednjim i velikim preduzećima u BiH

Ibro Osmanović, član Uprave BBI banke
Ibro Osmanović, član Uprave BBI banke
Bliži se kraj 2023. godine, koja je u Bosna Bank International bila u znaku značajnih pozitivnih ostvarenja, jačanja povjerenja klijenata i modernizaciji poslovnog modela.

Iz BBI banke ističu kako ovu poslovnu godinu završavaju s tržišnim rastom operativne i neto dobiti, kao i značajnim poslovnih rezultata u segmentiranom finansiranju korporativnih klijenata.

Tim povodom, govorio je gospodin Ibro Osmanović, član Uprave BBI banke za poslovanje s pravnim licima, s kojim intervju prenosimo u cjelosti.

Nedavno ste se pridružili timu BBI banke kao novi član Uprave. Na osnovu vašeg višegodišnjeg iskustva rada multinacionalnim bankama, šta možete reci da izdvaja BBI banku na tržištu?

BBI banka, mogu slobodno reći, jedinstvena je na našem tržištu prvenstveno radi proaktivnog pristupa koji omogućava fleksibilnost, što od nas zahtjeva brzo promjenjivo ekonomsko okruženje. Pouzdan smo poslovni partner što podrazumijeva veliku prednost našim klijentima, jer BBI banka može ponuditi odgovarajuća i kvalitetna poslovna rješenja koristeći kompetencije, znanja i dobre prakse. Dakle, posjedujemo kompetencije i znanje da adekvatno odgovorimo na stvarne potrebe tržišta za finansiranje u svim privrednim granama, te da ista prilagodimo onome što je stvarno klijentima i potrebno. U konačnici, rekao bih da je BBI banka savršen spoj bosanskog i multinacionalnog, koji našim klijentima daje neposredan pristup bez velike birokratije u procesu odlučivanja, što je karakteristično za multinacionale banke, a na čemu mi u BBI banci temeljimo svoju strategiju organskog rasta tržišnog udjela i vidimo ga kao jednu od ključnih konkurentskih prednosti.

Posvećeni svom poslu i pratimo u njemu najviše standarde, a istovremeno jako smo svjesni kompletne situacije, te imamo senzibilitet prema našoj privredi i šta joj sve treba, kako bi bili partner ekonomskom razvoju, što je ujedno i osnov islamskog bankarstva koje je bazirano na partnerstvu. Kroz sve što radimo, fokusiramo se na razvoj bh. privrede zato je i naš cilj da u bh. srednjim i velikim preduzećima biti prvi izbor kod odabira banke - pouzdanog partnera.

BBI banka je prepoznatljiva i kao lider u implementiranju subvencioniranih linija finansiranja?

BBI banka jeste prepoznatljiva kao lider na tržištu u implementiranju subvencioniranih linija finansiranja kroz mnoga javno-privatno partnerstva u nekoliko kantona u BiH. Odnosno linija finansiranja koja se plasiraju sa ciljem olakšanog pristupa finansijskim resursima neophodnim za razvoj poslovanja preduzetnika širom naše zemlje. To je onaj poseban bosanskohercegovački aspekt i senzibilitet o kojem sam prethodno i govorio.

Izdvojio bih da već četvrtu godinu za redom, BBI banka i Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, dugoročno rade na podršci privrednika iz Kantona Sarajevo, malih i srednjih preduzeća za hrabrije investicije u poslovanju i investiranje i razvoj novih proizvoda ili usluga. Samo za 2023/2024. godinu obezbjedili smo 23,5 miliona KM dok subvencija profitne stope Ministarstva privrede KS iznosi od 1,5 miliona KM. Time će korisnici ove vrste finansiranja imati dostupna finansiranja po marži od nula posto.

Šta su strateška opredjeljenja BBI banke za naredni period? Šta namjeravate poduzeti da zadržite postojeću poziciju na tržištu ili je čak unaprijedite?

BBI banku karakteriše organski rast zahvaljujući činjenici da pratimo stvarne potrebe klijenata i prema tome kreiramo i plasiramo naše proizvode i usluge. Nastavit ćemo tako i u budućnosti uz izraženu želju da budemo još bolji, prvenstveno radi povjerenja i vjernosti koju nam poklanjaju više od dvije decenije poslovanja.

Cilj nam je u bh. srednjim i velikim preduzećima biti prvi izbor među bankama, odnosno planiramo usmjerenje na još intenzivnije finansiranje klijenata kako bismo se pozicionirali među Top pet banaka na tržištu i da se kod korporativnih klijenata nametnemo kao prvi izbor pri odabira banke partnera. Sve ovo će pratiti i modernizacija poslovanja koja podrazumijeva ubrzavanje procesa što smatramo da je esencijalno i po čemu želimo da BBI Banka bude prepoznatljiva na tržištu.

BBI banka je prva banka u BiH, ali i u regionu, koja posluje u skladu s islamskim propisima i principima. Nerijetko vidimo da ekonomski stručnjaci, poslovni savjetnici, sve više zagovaraju ovaj model poslovanja u bankarskom sektoru, navodeći upravo vašu banku kao primjer. Jeste li ponosni na tu činjenicu i jeste li spremni da podijelite svoj "know-how" s branšom?

Biti u nečemu jedini je čast koja sa sobom nosi određene benefite, ali i odgovornosti. Mi smo ponosni na to što nas sve više, širom regije, uzimaju kao primjer dobrog modela poslovanja banke, što stručnjaci vide perspektivu i budućnost bankarskog sektora prožetu s nitima onog što BBI banka živi od svog osnivanja. To je taj benefit koji potvrđuje da su naše misija i vizija prepoznatljive i relevantne. Drugi je dio odgovornosti da čuvamo povjerenje klijenata i stečenu reputaciju te da pomognemo drugima na tom putu dijeleći znanje i iskustvo koje imamo.

Banke koje posluju po islamskim principa nemaju kamate, za razliku od konvencionalnog bankarstva. Finansiranje naših klijenata direktno se veže za objekt trgovanja, krajnju namjenu, čime se stvara dodatna vrijednost čiji se dio dijeli s bankom u vidu profitne marže. Naši klijenti su naši partneri s kojima želimo realizirati uspješan posao na obostrano zadovoljstvo. Bankarstvo po islamskim propisima je odgovorno i transparentno te na prvo mjesto stavlja zaštitu interesa klijenata, banke i tržišta u cjelini. Odnosno vraćanju vrijednosti zajednici u kojoj poslujemo. Održivo finansiranje i podršku društveno odgovornih projekata, jedna je od naših strateških smjernica.

Sva ostvarena dobit BBI banke do sada je zadržana u našoj zemlji te investirana u društveno odgovorne i razvojne projekte u lokalnim zajednicama. Sarajevo Business Forum je savršen primjer društveno odgovornog poslovanja naše Banke čija se snaga ogleda u kreiranju susreta koji gotovo uvijek rezultiraju investicijama, otvaranjem novih radnih mjesta i tržišta, unapređenjem kvalitete života naših građana i ekonomskih prilika.

Spomenuli ste Sarajevo Business Forum - kako ovaj projekat po vašem mišljenju može i/ili utječe na razvoj bh. privrede?

Da, naravno da utječe. Sarajevo Business Forum, najznačajniji društveno odgovorni projekat BBI banke, tokom proteklih dvanaest godina održavanja, se pozicionirao kao jedan od najpozitivnijih poslovnih događaja u regionu i cijeloj Jugoistočnoj Evropi. SBF je utjecao na izgradnju imidža Bosne i Hercegovine kao destinacije za investiranje i razvoj, direktno ostvarujući ekonomski utjecaj na bh. poslovnu zajednicu. Mjesto je odnosno prilika gdje bh. privrednici imaju priliku povezati se sa poslovnim ljudima iz cijelog svijeta.

Organizacioni tim, među kojima sam i aktivni učesnik, uveliko radi na pripremama za naredno izdanje, koje će se održati od 21. do 23. maja 2024. godine. U središtu će pozornosti Foruma biti rasprave o javno-privatnom partnerstvu, ulaganjima u ključne infrastrukturne projekte i poticanju bolje regionalne saradnje. Sarajevo Business Forum je prilika za prosperitetniju budućnost naše domovine.