Uz pomoć VTK
39

Bh. privrednici iz drvoprerađivačke industrije razgovarali sa potencijalnim partnerima u Italiji

B. R.
Susreti bh. i italijanskih privrednika u Milanu (Foto: VTK BiH)
Susreti bh. i italijanskih privrednika u Milanu (Foto: VTK BiH)
Vanjskotrgovinska trgovina Bosne i Hercegovine (VTK BiH) u okviru projekta EXPO-DIGIT, kojeg sufinansiraju Evropska unija i Njemačka, organizovala je B2B sastanke bh. kompanija iz drvoprerađivačkog sektora sa potencijalnim partnerima iz Italije.

Dvodnevni sastanci (8. i 9. juni) su u Milanu, a potencijalnim partnerima svoje proizvode i usluge će predstaviti pet bh. kompanija - Rattan Sedia iz Brčkog, Sejdić Commerce iz Odžaka, Saga iz Žepča, Drinjača iz Šekovića i Bosna-Wood iz Viteza, saopćili su iz VTK BiH.

"Osnovni cilj je uspostavljanje direktnih kontakata bh. firmi sa međunarodnim partnerima kako bi povećale izvoz i konkuretnost na stranom tržištima. Drvoprerađivačka industrija je i prošle godine imala suficit, a njeni potencijali su zaista veliki. Italija je nakon Njemačke i Hrvatske treće izvozno tržište bh. proizvođača u ovoj industriji i nadamo se da će ovi sastanci rezultirati novim ugovorima", rekao je Stručni saradnik u Sektoru za međunarodne ekonomske odnose VTK BiH Tarik Kovač.

U okviru projekta EXPO-DIGIT izrađeni su i detaljni planovi izvoznog marketinga te ciljano istraživanje tržišta za deset kompanija iz drvoprerađivačkog i metaloprerađivačkog sektora, a nakon toga su, kao posljednja aktivnost u okviru ove projektne komponente organizovani B2B sastanci sa potencijalnim međunarodnim partnerima.

Posjeta bh. privrednika Milanu (Foto: VTK BiH)
Posjeta bh. privrednika Milanu (Foto: VTK BiH)

"COVID-19 Investment Response/EU4BusinessRecovery" je projekat EU kojima se pruža podrška Bosni i Hercegovini u ublažavanju ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa.

Projekat je vrijedan 13,7 miliona eura, a zajednički ga finansiraju EU (13 miliona eura) i Njemačka (700.000 eura). Zajedno ga provode Njemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ), Međunarodna organizacija (ILO) i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), saopćili su iz VTK BiH.