Privreda
0

Američka privreda usporava, recesija malo vjerovatna

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američka privreda slabi, ali ne prijeti da uđe u recesiju, izjavio je danas američki predsjednik George Bush nakon objavljivanja novih podataka koji pokazuju usporen rast u četvrtom tromjesečju prošle godine i veći skok nezaposlenosti od očekivanog.

Bush je u govoru u Bijeloj kući ocijenio da trenutno nije neophodan još jedan paket ekonomskih stimulacija, prenijela je agencija Reuters.

"Izvjesno je da naša privreda usporava rast, ali ne mislim da se krećemo ka recesiji", rekao je Bush.

"To je i razlog zbog čega smo reagirali, i to odlučno, pokretanjem paketa stimulacija za rast privrede, vrijednog više od 150 milijardi dolara, pri čemu će najveći dio tog novca otići u ruke naših potrošača", podsjetio je Bush.

Američki predsjednik je 13. februara potpisao zakon o provođenju dvogodišnjeg paketa ekonomskih stimulacija u vrijednosti 168 milijardi dolara, od kojih će 152 milijarde dolara biti realizirano ove, a ostatak iduće godine.

Stimulativni paket predviđa, između ostalog, da svaka američka porodica dobije porezne olakšice, u vrijednosti od 300 do 1.200 dolara, u zavisnosti od broja članova.

Posebne olakšice su predviđene za biznismene koji se budu odlučili da investiraju u novu proizvodnju i opremu. Paket predviđa i posebne beneficije za socijalno najugroženije žitelje, uključujući i penzionere sa najnižim primanjima.

Novi podaci o američkoj privredi, objavljeni danas, pokazuju slabiju od očekivanja stopu rasta od samo 0,6 posto u četvrtom kvartalu, kao i veliki skok nezaposlenosti tokom prošle sedmice, što je podstaklo turobne prognoze i strahovanja pojedinih ekonomista da se američka privreda približava recesiji.

Bruto domaći proizvod, koji je mjerilo ukupne proizvodnje robe i usluga, povećan je u četvrtom tromjesečju po godišnjoj stopi od svega 0,6 posto - što predstavlja drastičan pad u odnosu na rast od 4,9 procenata u trećem kvartalu.

To je posljedica izuzetnog smanjenja potrošnje stanovništva za kupovinu novih kuća, koja je najmanja u posljednjih 13 godina, kao i krize u finansijskom sistemu.

U posebnom izvještaju američkog Ministarstva rada navedeno je da je broj američkih radnika koji se po prvi put prijavljuju za dodatke za nezaposlene povećan prošle sedmice znatno više od očekivanih 19.000 ljudi.