Privreda
2

272 izlagača na sajmu Grapos-Expo 2013. u Gračanici

FENA
Sve pripreme za ovogodišnji, 4. međunarodni sajam poduzetništva i obrta Grapos-Expo 2013., koji počinje sutra, a završava 26. aprila na prostoru poslovne zone Širbegović u Gračanici, završene su, rekao je Agenciji Fena direktor sajma Nedžad Nuhanović.

Na sajmu će biti zastupljen metalski, drvni te poljoprivredni sektor i turizam, a prvi put će na jednom ovakvom skupu u BiH u velikom broju nastupiti proizvođači peleta i kotlova na pelete, jer će obnovljivi izvori energije biti tema sajma Grapos-Expo 2013.

Također, Udruženje kuhara Bosne i Hercegovine na sajmu će realizirati tri radionice za ugostitelje, hotelijere, proizvođače i distributere hrane i svoje članove.

Uz radionice i druge programske sadržaje, u sklopu sajma će, između ostalog, biti održane konferencije o temama "Jači glas male privrede za bolje poslovno okruženje, važnost udruživanja i umrežavanja aktera razvoja“ i "Potaknuti poljoprivrednu proizvodnju i distribuciju da bismo osvojili nova tržišta“.

Prijavljena su 272 izlagača iz Bosne i Hercegovine, zemalja regiona, te Njemačke, Francuske i Italije.

Sajam bi trebao zvanično otvoriti ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, a ceremoniji otvaranja prisustvovat će i premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, premijer Tuzlanskog kantona Sead Čaušević, ambasador Francuske u BiH Roland Gilles, jer je ove godine zemlja-partner Francuska, te načelnik Općine Gračanica Nusret Helić.

Sajam će za posjetioce biti otvoren od 11 do 20 sati.

Prošle godine sajam je posjetilo oko 18 hiljada posjetilaca iz zemalja iz okruženja i EU, a broj izlagača bio je približan ovogodišnjem broju.