SAD
0

Privatni poslodavci otpustili 250.000 radnika

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Privatni poslodavci u SAD-u smanjili su broj radnih mjesta za neočekivano velikih 250.000 u novembru, najviše za posljednjih sedam godina, dok je sektor usluga zabilježio najveći pad od kada se vodi evidencija, prenose agencije.

Prema podacima Instituta za upravljanje uslugama, indeks zaposlenosti van proizvodnje pao je u novembru na 37,3 - najniži nivo u 11 godina, koliko se taj indikator mjeri i ispod već slabih oktobarskih 44,4.

Napominjući da se indeks 50 računa kao granična linija između rasta i opadanja, Rojters ocjenjuje da su navedene cifre još jedan znak da tržište radne snage u SAD-u još nije "dotaklo dno", dok američka recesija ulazi u drugu godinu.

"Ogromna šteta sektoru usluga je još jedan indikator izuzetne snage ove recesije", ocijenio je ekonomista Pjer Elis.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje ADP, privatne kompanije u SAD-u smanjile su u novembru broj zaposlenih četvrti mjesec zaredom. I ovaj podatak, kako ocjenjuje Rojters, ne nudi nimalo razloga za optimizam.

"Nemoguće je naći i zračka svjetlosti u čitavoj situaciji", izjavio je predsjednik kompanije "Makroekonomik advajzers" Džoel Praken.

Agencija napominje da se konkretniji zvanični podaci očekuju u petak, kada bi, kako se procjenjuje, ministarstvo rada trebalo saopćiti da je broj radnih mjesta u SAD-u (ne računajući poljoprivredu) pao za 320.000 u novembru, poslije smanjenja u svim prethodnim mjesecima ove godine.