Pogođene i ekonomije susjeda
0

Prirodna katastrofa vratila Japan u recesiju

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Nakon razornog zemljotresa u martu ove godine, cunamija i nuklearne katastrofe, ekonomija Japana je u zapala u recesiju, podaci su japanske vlade.

Domaća proizvodnja pala je za 3,7 posto u prvoj četvrtini godine, što je puno više nego što su japanski ekonomski stručnjaci predvidjeli.

Upoređujući prvi kvartal ove sa istim periodom prošle godine, bruto domaći proizvod je pao za 0,9 posto, što je drugi uzastopni pad u dva kvartala, te su ekonomski stručnjaci objavili da se radi o recesiji.

Industrijska proizvodnja u martu ove godine bila je manja za 15,3 posto, što predstavlja najgori mjesečni pad u historiji zemlje.

Razorna snaga prirode nije pogodila samo ekonomiju Japana. Podaci pokazuju da se to odrazilo i na poslovanje kompanija u regionu. Procjenjuje se da se prirodna katastrofa negativno odrazila na poslovanje između 10.000 i 24.000 kompanija, a očekuje se da 600 njih više neće moći nastaviti rad.

Iako rezultati nisu obuhvatili podatke iz turizma i trgovine, zaključuje se da je prirodna katastrofa u martu postala ekonomska katastrofa.