RS
0

Prihodi od prodaje struje 70 miliona KM

SRNA
Prihodi od prodaje električne energije iz Republike Srpske (RS) na inostranom tržištu prošle godine iznosili su 69,95 miliona KM i veći su za 30 odsto nego 2007. godine.

Ovi podaci navedeni su u saopštenju o stanju u sektoru prerađivačke industrije, energetike i rudarstva za 2008. godinu koju je danas usvojila Vlada RS.

U sektoru metalne i elektro-industrije ostvarena je dobit od 72 miliona KM, što je za 56,31 odsto više nego 2007. godine, a u drvnom sektoru dobit je u odnosu na 2007. godinu manja za 23 odsto, rekla je novinarima službenik za odnose s javnošću Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS Aleksandra Vukašinović.

Prema njenim riječima, u hemijskoj industriji u 2008. godini dobit je u odnosu na 2007. godinu veća za 96 odsto, u grafičkoj manja za 11 odsto, a u sektoru tekstilne industrije veća je a 13,35 odsto.

Vukašinovićeva je istakla da su preduzeća gasne privrede ostvarila dobit od 109.655 KM, dodavši da je prosječno ostvarena cijena električne energije 11,65 feninga po kilovat-času.

U Informaciji o stanju u sektoru prerađivačke industrije, energetike i rudarstva u prošloj godini predlaže se da se u Budžetu RS obezbijedi veći iznos sredstava za sufinasiranje podsticaja izvozno orijentisanih preduzeća i obezbjeđivanje ISO standarada i ''Ce'' znaka. 

U ovoj informaciji se, osim već preduzetih mjera u prerađivačkoj industriji, predlaže da se proizvođačima omogući otkup potraživanja iz sredstava Investiciono-razvojne banke RS, zatim jačanje inspekcijske kontrole kvaliteta robe iz uvoza, te osnivanje centra za dizajn i istraživanje za oblasti drvne, tekstilne i industrije kože i obuće. 
U sektoru energetike namjerava se nastaviti sa unapređenjem naftne industrije, te podsticati strani i domaći investitori da ulažu nove razvojne projekte, a u oblasti rudarstva nastaviti sa usklađivanjem domaćih propisa sa propisima EU te unapređenjem poslovanja, navodi se u Informaciji. 

Vukašinovićeva je rekla da Ministarstvo za sada nema informaciju o eventualnom poskupljenju električne energije u RS. 

''Evidentno je da ako želite ulagati u energetski sektor morate obezbijediti odgovarajuće izvore finansiranja. Svi zahtjevi za povećanje cijena električne energije idu ka Regulatornoj komisiji, koja na osnovu analiza utvrđuje opravdanost tih zahtjeva'', rekla je Vukašinovićeva.