biznis
0

Predsjednik Svjetske banke Paul Wolfowitz prekršio propise

FENA
Paul Wolfowitz; Foto: AP
Paul Wolfowitz; Foto: AP
Interna komisija Svjetske banke (WB) zaključila je kako je predsjednik banke Paul Wolfowitz prekršio kadrovske propise kada je dogovorio promociju i povišicu za svoju partnericu Shahu Rizu 2005. godine, izvijestili su u ponedjeljak navečer američki mediji, pozivajući se na izvore koji imali uvid u neobjavljeni izvještaj komisije.

Posebni "ad hoc" odbor WB-a ispitivao je optužbe da je Wolfowitz bio u sukobu interesa odlučujući o Shahi Rizi, stručnjakinji banke za Bliski istok, koja je 2005., kada je Wolfowitz preuzeo dužnost direktora, prešla na rad u State Department.

Jedan izvor kazao je za CNN kako je odbor zaključio da je Wolfowitz kod kritičnih odluka o unapređenju i povišici od 60.000 dolara godišnje za Rizu prekršio pravila banke, ali kako nije utvrđeno da je djelovao u "lošoj vjeri".

Prema podacima iz hronologije afere, sam etički odbor WB-a je 2005. preporučio Wolfowitzu da Rizu premjesti uz unapređenje i povišicu, jer prema pravilima banke više nisu mogli raditi zajedno, no spornom se pokazala visina povišice koja je, kada se za nju doznalo, izazvala revolt zaposlenika WB-a koji su jedinstveni u zahtjevu za njegovom ostavkom.

Direktor za strategiju i vanjske poslove WB-a Kevin Kellems, jedan od vodećih Wolfowitzevih pomoćnika u ponedjeljak je podnio ostavku, objavio je glasnogovornik banke Geetanjali S. Chopra.

Od pokretanja istrage oko mogućeg Wolfowitzevog sukoba interesa Bijele kuća mu je u više navrata izrazila podršku, a George W. Bush je kazao kako smatra da on treba ostati na čelu Svjetske banke.

Prije prelaska u WB Wolfowitz je bio drugi čovjek Pentagona i jedan od vodećih ideologa u "neokonzervativnoj" Bushovoj administraciji, a smatran je i jednim od arhitekata rata u Iraku.

Očekuje se da bi nalazi odbora mogli biti objavljeni u utorak tokom dana, prenosi Hina.