Sastanak Vrankića i Christoua
0

Pozitivni učinci sklopljenog stand-by aranžmana

FENA
Dragan Vrankić
Dragan Vrankić
Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara i ministar financija i trezora Dragan Vrankić sa suradnicima razgovarao je danas u Sarajevu s izaslanstvom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o provedbi sklopljenog stand-by aranžmana.

Delegaciju MMF-a predvodio je šef misije u BiH Costas Christou.

Obostrano su naglašeni pozitivni učinci implementacije aranžmana, a prije svih postizanje makroekonomske stabilnosti zemlje.

Istaknuto je da će Bosna i Hercegovina, u poređenju s ranijim povlačenjima, u ovom aranžmanu postići 200 posto kvote, a sa sredstvima SDR-a i 300 posto.

Uz to, naglašeno je da su ovaj stand-by aranžman sredstvima za BiH pratili i Svjetska banka te financijske institucije EU.

Rečeno je da je dinamika rokova poštovana te da se isto očekuje i dalje.

Zajednička je ocjena da radi jačanja fiskalnih institucija BiH treba provesti određene politike, mjere i reforme.

Kako bi BiH postigla uravnotežen proračun treba nastaviti snažiti djelotvorne instrumente, a u tom pravcu i Fiskalno vijeće.

Izaslanstvo MMF-a je u redovitoj misiji praćenja suradnje u okviru stand-by aranžmana s Bosnom i Hercegovinom, a radi pripreme službenog pregleda u maju.

Za trodnevnog posjeta Bosni i Hercegovini, od 6. do 9. aprila, s bh. vlastima razgovaraju o tehničkim pitanjima aranžmana koji je MMF podržao.

Sastanku su nazočili pomoćnici ministra za proračun i trezor, Vlatko Dugandžić i Ranko Šakota, i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Milan Cuc, saopćeno je iz Ministarstva financija i trezora BiH.