Inicijativa EU
0

Povratak kvrgavih krastavaca

Sarajevo-x.com
Propisi Evropske unije o veličini i obliku mnogih vrsta voća i povrća prestaju se primjenjivati od srijede, ukidanjem specifičnih tržišnih standarda za 26 vrsta voća i povrća (marelice, artičoke, šparoge, patlidžane, avocado, grah, prokule, mrkvu, karfiol, trešnje, tikvice, krastavce, kultivirane gljive, bijeli luk, lješnjak u ljusci, kupus, poriluk, dinje, luk, grašak, šljive, rebrasti celer, špinat, orah u ljusci, lubenice i radič/cikorija).

Komisijina inicijativa da se riješi ovih standarda glavni je elemenat tekućih napora na oblikovanju i pojednostavljenju propisa Evropske unije te smanjenju administrativnih prepreka.

Za deset vrsta voća i povrća, koji nose 75% vrijednosti trgovine u EU (jabuke, jagode, paradajz, citrusno voće, kivi, zelena salata, breskve i nektarine, kruške, slatke paprika, grožđe ) tržišni standardi ostaju nepromijenjeni. Ali čak i kad je riječ o ovih deset, zemlje članice mogu za prvo vrijeme dozvoliti prodavnicama prodaju proizvoda koji ne zadovoljavaju standarde, dokle god su označeni, tako da se jasno ralikuju od onih označenih kvalitetom “ekstra”, “klasa I” i “klasa II”. Drugim riječima, novi propisi će omogućiti nacionalnim vlastima da dozvole prodaju voća i povrća bez obzira na veličinu i oblik