biznis
0

Povećanje cijena hrane predstavlja prijetnju smanjenju siromaštva

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Visoka cijena prehrambenih artikala dovodi u opasnost do sada postignute rezultate u smanjenju siromaštva i neuhranjenosti i očekuje se da će se zadržati u srednjoročnom razdoblju, navodi se u novoj Bilješci politike Grupe Svjetske banke, koja je objavljena danas, saopćeno je iz Ureda Svjetske banke u BiH.

"Siromašni svaki dan osjećaju negativne efekte visoke cijene hrane, posebno u urbanim područjima i zemljama nižeg nivoa prihoda“, navodi predsjednik Grupe Svjetske banke Robert B. Zoellick.

On ocjenjuje da su u pojedinim zemljama teško ostvareni rezultati u prevazilaženju siromaštva u opasnosti da budu poništeni.

"Kao međunarodna zajednica moramo se organizirati ne samo da odmah ponudimo podršku nego da pomognemo zemljama da definiraju aktivnosti i politike kojima će smanjiti utjecaj na najugroženije u svijetu“ , ističe Zoellick.

Prema navodima Svjetske banke povećanje globalne cijene pšenice je doseglo nivo od 181 posto u 36 mjeseci, do februara 2008. godine, a ukupne globalne cijene hrane su povećane za 83 posto.

Očekuje se da će cijene prehrambenih kultura ostati visoke i 2008. i 2009. godine, a potom se početi smanjivati, mada se očekuje da će cijene većine kultura sve do 2015. ostati dosta iznad nivoa iz 2004. godine.

Kako se navodi u Bilješci politike, iako domaćinstva koja su neto proizvođači mogu imati koristi od povećanja cijena, povećanje cijena za najvažnije prehrambene artikle će povećati siromaštvo u više zemalja.

Naprimjer, u slučaju Jemena, procjene govore da će udvostručavanje cijena pšenice do kojeg je došlo prošle godine poništiti sve rezultate u smanjenju siromaštva koji su postignuti između 1998. i 2005. godine.

“Siromašni su suočeni ne samo s većim cijenama hrane nego i povećanim cijenama energije, što predstavlja zabrinjavajuću kombinaciju“, rekao je Danny Leipziger, dopredsjednik Grupe Svjetske banke za smanjenje siromaštva i ekonomsko upravljanje (Poverty Reduction and Economic Management -PREM).

„Postoji urgentna potreba da se razviju politike zaštite siromašnih od rasta cijena hrane i to na način koji će stimulirati povećanje poljoprivredne proizvodnje u dugoročnom razdoblju“, rekao je Leipziger.

U Bilješci politike se ističe da je nekoliko zemalja već smanjilo carine i druge poreze za ključne prehrambene artikle da bi olakšale pritisak na potrošače.

Grupa Svjetske banke, kako se ističe iz te institucije, pomaže zemljama time što poziva međunarodnu zajednicu da pokrije nedostatak od 500 miliona USD koliko potražuje UN-ov Svjetski program za hranu (WFP) da bi zadovoljio urgentne promjene. Banka također daje prioritet poljoprivredi i najavila je da će udvostručiti kreditiranje poljoprivrede u Africi tokom fiskalne 2009. sa 450 miliona USD na 800 miliona USD.

Prošle sedmice direktor Zoellick, kako se navodi, pozvao je na postizanje "New Deala“ - Globalne politike hrane, koja će se fokusirati ne samo na glad i neuhranjenost nego i na pristup hrani i opskrbi hranom, ali i na međupovezanost s energijom, prinosima, klimatskim promjenama, ulaganjima i marginalizacijom žena, saopćeno je iz Ureda Svjetske banke u BiH.