Investicija od 126 miliona KM
0

Potpisan ugovor o koncesiji za HE Vranduk

Klix.ba
Generalni direktor JP EPBiH Elvedin Grabovica i ministar industrije, rudarstva i energije u Vladi FBiH Erdal Trhulj potpisali su danas u prostorijama Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije Ugovor o koncesiji za Hidroelektranu "Vranduk". Ugovor o koncesiji zaključen je na vremenski period od 30 godina, uz mogućnost produženja.

Ugovor o koncesiji za HE "Vranduk" - Investicija JP EPBiH vrijedna 126 miliona KM

Ugovor o koncesiji je potpisao i Amil Kamenica, izvršni direktor za kapitalne investicije u JP EPBiH.

Izgradnja HE "Vranduk", koja je u odlukama Vlade Federacije BiH definisana kao prioritet, planirana je u naredne četiri godine. Vrijednost investicije JP EPBIH je 126 miliona KM.

Ugovorom o koncesiji JP Elektroprivreda BiH dodijeljeno je pravo na projektovanje, izgradnju i korištenje hidroenergetskog objekta HE "Vranduk" na rijeci Bosni u cilju obavljanja koncesione djelatnosti proizvodnje električne energije korištenjem vodnog dobra.

Jednokratna novčana naknada za dodjelu koncesije iznosi 2.268.954 KM, dok godišnja koncesiona naknada iznosi 2,43% od ukupnog godišnjeg prihoda i ne može biti manja od 1,5 % od projektovanog godišnjeg prihoda. Ukupne tekuće naknade tokom jedne godine u periodu važenja Ugovora o koncesiji, iznose 1.510.864,46 KM.

HE "Vranduk" je planirana kao protočno postrojenje derivacionog tipa sa više objekata koji će funkcionalno predstavljati jednu cjelinu. Ukupna snaga HE "Vranduk" iznosit će 19,63 MW dok je predviđena godišnja proizvodnja električne energije 96,38 GWh.