Sarajevo
0

Poslovni forum Republike Slovenije i Bosne i Hercegovine

FENA
U organizaciji Agencije za promociju izvoza / BH EPA Vanjskotrgovinske komore BiH, danas su u Sarajevu održani poslovni forum i bilateralni sastanci privrednika Republike Slovenije i Bosne i Hercegovine.

"U pratnji predsjednika Vlade Republike Slovenije Boruta Pahora Bosnu i Hercegovinu je posjetila delegacija privrednika iz Republike Slovenije, 108 poduzeća iz skoro svih sektora privrede (autoindustrija, bankarstvo, financije i osiguranje, kemijska industrija, konsalting, građevinarstvo i prateća oprema, elektronska i elektroindustrija, energetika, inženjering, dizajn, prehrambena industrija, informatika i telekomunikacije, mašinska industrija i prateća oprema, metalna i metaloprerađivačka industrija, farmaceutska industrija, tekstil i koža, turizam, transport i telekomunikacije, sektor sigurnosti i edukacije)", saopćeno je iz Vanjskotrovinske komore BiH.

Privrednicima su se obratili predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Mahir Hadžiahmetović, predsjednik Gospodarske zbornice Slovenije Zdenko Pavček, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić i predsjednik Vlade Republike Slovenije Borut Pahor.

Prema mišljenju predsjednika Vanjskotrgovinske komore BiH Mahira Hadžiahmetovića privreda Bosne i Hercegovine i Republike Slovenije se u cilju unapređenja međusobne suradnje i povećanja konkurentnosti treba koncentrirati na zajednički izlazak na treća tržišta (Libija, zemlje MAGREB-a).

Te dvije zemlje trebale bi da bliže surađuju na konkretnim projektima u okviru iskorištavanja EU fondova Slovenije. Osim toga je kroz investicije potrebno dodatno osnažiti ekonomske veze.

Privrednicima je prezentirano poslovno i investicijsko okruženje BiH, kao i poslovno i investicijsko okruženje Republike Slovenije.

Nakon plenarne sesije održani su bilateralni susreti privrednika, na kojima su privrednici dviju zemalja razgovarali o eventualnoj suradnji s potencijalim partnerima.