Anketa u SAD-u
0

Žene bez poslovnog napretka u 2008.

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Žene u 2008. godini nisu postigle nikakve značajne rezultate u poslovnom svijetu, pokazuju rezultati ankete jedne američke statističke kompanije.

Broj žena na visokim pozicijama u svijetu biznisa i visokih zarada u 2008. godini nije se promijenio mnogo u odnosu na 2007. godinu, prenosi Reuters.

Postotak kompanija na čijem direktorskom mjestu se nalazi žena prošle godine je u SAD-u iznosio 14,8 %, dok je u ovoj godini taj broj porastao na 15,1 %.

Što se tiče liste najplaćenijih žena u poslovnom svijetu, postotak od 6,7 % od prošle godine pao je na 6,2 %, dok se broj žena na višim pozicijama blago povećao s 15,4% na 15,7% u 2008. godini.

Istraživanje je vršeno na broju zaposlenih žena u 500 vodećih američkih korporacija, ali istraživači tvrde da 2009. godina obećava mnogo ženama u svijetu biznisa koji je oduvijek bio 'rezerviran' za muškarce.

"Ovaj status quo za žene je završen, javnost je željna promjena i pitanje je dana kad će žene biti vodeći dioničari, političari i javni radnici", izjavljuje Ilene Lang, jedna od autorica ove ankete.

Mnoge žene u SAD-u se nadaju promjenama, a očekuju ih od Baracka Obame koji je obećao više visokih poslovnih pozicija za žene i manjine, dodaje Reuters.