Posao
3

Započeti karijeru u Coca-Coli je san svakog pripravnika

Dok traje proces selekcije aplikacija za prvi Coca-Colin ljetni program studentske prakse u Bosni i Hercegovini, 28-godišnji pripravnik Kenan Ćatović nestrpljivo čeka dan kada će se upoznati sa dvadeset studenata odabranih da budu dio Coke Summership programa i koji će imati priliku da rade u toj velikoj kompaniji.

Iako je na pripravničkom programu tek mjesec dana, budući magistar ekonomije sjajno se snašao u Coca-Colinom sistemu i načinu rada. Njegovi radni zadaci su mahom vezani za prodaju i svaki dan ide na teren sa business developerima kojima pomaže u izvršavanju svakodnevnih aktivnosti. Za Kenanov razvoj i bolji i učinkovitiji rad zadužen je mentor koji mu priprema plan učenja i aktivnosti na terenu.

Ideju da se prijavi na Coca-Colin pripravnički program mu je došapnula rodica koja mu je i poslala mail sa prijavom. "Prijavu sam vidio dosta kasno, a business case sam pisao do kasno u noć, da bih na vrijeme stigao kompletirati prijavu. Dobiti mogućnost da se prijaviš za posao u svjetskom brandu kao što je Coca-Cola je uvijek fantastična prilika za razvoj karijere. Pa zašto ne započeti sa najboljima?!", kaže uz osmijeh Kenan i dodaje da je san svakog pripravnika započeti karijeru u kompaniji kakva je Coca-Cola.

Kako je veliki ljubitelj planinarenja, Kenan se, nakon dinamične radne sedmice, obično počasti odlaskom na planinu, a u slobodno vrijeme i radi kao planinski vodič. Priznaje da jedva čeka nove radne zadatke i raduje ga da je upravo on dobio priliku kakva se ne propušta – da u Coca-Coli uči od najboljih u svome poslu u narednih godinu dana.

"Kao studentu marketinga, rad u sistemu kakav je Coca-Cola je ogroman izazov i prilika za učenje i sticanje iskustva", objašnjava Kenan i dodaje da je, u dvomjesečnom procesu selekcije najviše uživao u trećoj fazi samoga procesa. "Sve je počelo pisanjem business casea koji se morao slati uz prijavu, a na tom su se koraku već mogle definirati ciljne grupe među nama. U drugom dijelu smo prošli psihološko testiranje, a meni je lično bio najzanimljiviji treći krug. On se odvijao u sjedištu kompanije i imali smo šest različitih zadataka od kojih su tri bila individualna: intervju, prezentacija i role playing. Ostalo su bile grupne vježbe, a cijeli je proces trajao čak šest sati. Mislim da je na ovaj način firma doslovno svim prijavljenima dala priliku da se dokažu i pokažu u čemu su dobri i na koji način mogu doprinijeti radu firme", kaže, te primjećuje da je ovakav kvalitetan proces selekcije vrlo rijedak na našemu tržištu rada. Na kraju svega čekao ga je još jedan, finalni intervju. "Ne znam tačno što je mene izdvojilo od ostalih kandidata, ali mi se čini da su dobro zapamtili kada sam tražio izazov. Pitajte moje šefove, pa mi javite“, veli uz osmijeh.

Prema vlastitom priznanju, Kenan je sjajno primljen među kolegama i sve ih doživljava kao super raju. "Pomažu koliko mogu i uvijek su spremni ponuditi savjet i ideju. Mogu reći da radim jako ugodnom radnom okruženju".

Program studentskih ljetnih praksi "Coke Summership 2016", namijenjen je studentima treće i četvrte godine, apsolventima, diplomcima koji su studije završili u prethodne dvije godine, kao i polaznicima master studija akreditovanih univerziteta u Bosni i Hercegovini. Prakse će trajati tokom jula i augusta, nakon čega će svi polaznici dobiti potvrdu o završenoj praksi, te ući u bazu potencijalnih zaposlenika Coca-Cole HBC B-H. Tokom šestosedmičnog programa studenti će stjecati iskustvo radeći tri dana sedmično na konkretnim projektima s mentorima i provodeći dva dana na interaktivnim predavanjima i radionicama.