Posao
1

Vlada RS cijenom rada vraća plaće za pet posto

FENA
Vlada Republike Srpske donijela je danas Odluku o utvrđivanju najniže cijene rada, u iznosu od 106 KM, a primjenjivat će se za obračun plaća od 1. jula 2013. godine za prosvjetne i radnike u upravi, u unutrašnjim poslovima i pravosuđu.

Ovim će plaće tih budžetskih korisnika biti vraćene za pet posto, a nakon što su od početka godine smanjene za 10 procenata.

Međutim, ova odluka ne odnosi se na dospjela i neisplaćena primanja.

Najniža cijena rada za zaposlene u organima jedinica lokalne samouprave utvrđuje se u iznosu od 100 KM, a primjenjivat će se za obračun plata od 1. jula 2013. godine i ne odnosi se na dospjela i neisplaćena primanja, saopćeno je nakon sjednice Vlade RS-a održane u Banjoj Luci.

Vlada je ovlastila resorne ministre da sa sindikatima iz spomenutih oblasti potpišu Protokol o utvrđivanju najniže cijene rada u skladu sa ovom odlukom.

Entitetska vlada je razmatrala i prijedloge amandmana na više zakona, prihvatila Izvještaj o finansijskom poslovanju Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje RS za period januar-mart 2013. godine te Informaciju o izradi Okvirne transportne politike BiH za period 2013-2020. godina.

Prihvaćena je i Informacija o održavanju seminara "Eksterni troškovi u saobraćaju i njihova internalizacija“.

Nastavak sjednice Vlade RS-a planiran je u popodnevnim satima.