Posao
0

Udruženje nezaposlenih nezadovoljno načinima brisanja s evidencije

FENA
Udruženje nezaposlenih u BiH upozorilo je predstavnike Agencije za rad i zapošljavanje, te predstavnike zavoda za zapošljavanje da niko u BiH nema pravo brisati nezaposlene osobe s evidencije zavoda za zapošljavanje na osnovu indicija koje nisu argumentirane.

Neke osobe, kako se navodi u saopćenju ovoga udruženja, iako odu u inozemstvo na jedan ili dva mjeseca, da bi zaradili komad hljeba, jer im ova država nije osigurala najminimalniju egzistenciju, ne smiju biti kažnjene i izgubiti pravo da aktivno traže posao u svojoj zemlji.

Upravo iz tih razloga, Udruženje nezaposlenih zahtijeva od osoba koje su odgovorne za proces reregistracije nezaposlenih da javno, putem medija, te na svojoj zvaničnoj web stranici objave imena i prezimena osoba koje su zatečene prilikom rada "nacrno", te spisak poslodavaca (bilo da je riječ o domaćim firmama ili inozemnim) koji te iste osobe nisu prijavili.

  • Znamo da je za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju neophodno smanjiti zvaničnu stopu nezaposlenosti, ali ne na ovakav način, kažnjavajući nezaposlenu osobu, nego otvaranjem radnih mjesta, za šta očigledno malo ko pokazuje interesa, stoji u saopćenju Udruženja nezaposlenih u BiH .