Komentari (55)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Radnici su robovi bili i ostaće u svim vijekovima, pa i u 21.
Pa i hoću. Prvom prilikom kad razvijem neke stvari ću napraviti svoju firmu. Ne mislim zauvijek radit za bilo koga. Na državne jasle ne bih ni kad bih mogo, a pošto nemam štelu i ne mogu, svima potaman. Ne kontam što koristiš taj prvi emocionalni momenat kad neko sa ovako ili onako stečenim kapitalom kreće u akciju. Ko eto to je neki predstavnik robovlasnika... To je rob koji ima druge robove. Tek kad na ovaj ili onaj način stvar krene onda se može govoriti o izrabljivanju.. Siguran sam ipak da ako mogu dati radniku 1000 maraka plate, ja ću mu dat, a ne dat mu 500 jer znam da neće nigdje moć nać ni 500, da bih ja imo dodatnih 500 za bogaćenje.
@ideologija Ako budeš plaćao 1000 umjesto 500 znaj da ćeš propasti veoma brzo... i svi ti radnici što si im davao 1000 će za tebe reći da si totalna budala ...
PRIKAŽI ODGOVORE (9)
blue033 kolektivni ugovori o radu su ugovori kada sindikad pregovara o uslovima rada za vecu grupu radnika u nekoj firmi: pravo na pauzu, pravo na godisnji odmor (placen) i pravo na bolesnicke dane ( moze biti godisnje 10 placenih dana koje poslodavci placaju ili manje) poslije nema placanja, ako radnici rade povremeno, koji je minimum sati da mora odraditi, da ima pravo na pauzu ( sve te pauze nisu placene) eto to je kolektivni ugovor. ako ga uniste onda ce radnici pojedinacno sklapati ugovore sa vodstvom firmi i nece biti dobro, jer pojedinacno nikada nece uspjeti da dobiju povisice a da ne govorim o placenom odmoru ili bolovanju. Neka se sindikad buni u rs, znaju gdje to vodi.
Naš zakon vlasnika sad štiti, u ruci silnih krvav mač, Pod njime sirotinja pišti, On joj stvara bijedu i plač. Svi mi bjesmo dosad bespravni, Jednakost nek je sad za nas, U pravu postanimo ravni, I sebi samo dajmo vlast!
Umjesto da Sindikati pritišću vlast za bolje uslove rada, za nova radna mjesta itd, oni moraju da potpisuju peticije da im ne bi bilo još gore... e ovo samo koda nas ima, i nek ima kad smo peechke svi odreda...
Pročitao sam tekst, za razliku od mnogih koji komentarišu. Ovdje se ne radi o Zakonu o radu, već o zakonu za uhljebljene. "U predloženim rješenjima novog zakona o radu u RS, kako je pojasnila, više nema kolektivnog pregovaranja i nestaju sva materijalna davanja koje je Sindikat dogovorio u Općem kolektivnom ugovoru. " Koji to pravi radnik ima kolektivni ugovor. Pravi radnik crnči za gazdu od jutra do mraka, prima minimalac na račun i nešto sitno "na ruke". Topli obrok, bolovanje, porodiljsko, godišnji odmor, plaćeni prekovremeni sati, slobodan vikend, regres, raznorazne naknade su im misaone imenice. O tim radnicima niko ne brine. Podržavam ukidanje kolektivnih ugovora i sličnih gluposti. Svi trebaju da primaju onoliko koliko ZARADE, a ne koliko piše u nekom kolektivnom ugovoru. Zbog tih kolektivnih ugovora, propada GRAS, Toplane, Vodovod itd. i sve će propasti.
uskoro rs i cijela bosna neće ni imati radnike, moći će se prebrojati na prste jedne ruke.
Gdje vam je srpstvo sad...? treba vratiti vas u 15 vijek da budete opet kmetovi..!
A mozda da naucis prvo sta je kmet.
Zivio ti meni Milorade Dodik jos ih napravi siromasnim i bjednim...! Kad nemaju mozga nek nemaju ni da jedu sta..!
Eto vam tate DODIKA *** li vam on mater!
Pa otkad' je to vama bitno? Vama je samo vazno je da je robovlasnik Srbin.
dolazit ce oni nama u federaciju da rade...samo cekaj koju godinu....
ma mrš u pičku materinu...jebem ti sestru usta pa joj svrsim onako obilno pa ona to sve onako polize i proguta...
to je bio moj odg. na ono tvoje majmune...ko tebe kamenom ti njega hljebom to kod mene ne prolazi...a te svoje nebuloze pricaj nekom drugom aj vozdra
PRIKAŽI ODGOVORE (2)
Ko pita za radnike danas radis sutra si naulci nista od ti nas firmi zako gori nego. U Africi Indi neka je politicarima dobro ili mafi koja je u ratu dosla, do zlatne kaske.
Tako to mora biti ... ili to ... ili neće biti niko zaposlen ... Ko će sad zaposliti nekoga sa zakonom koji ga štiti ko medvjeda ... otići će ljudi u Srbiju i tamo napraviti firmu ... Jbg ... kad Kinezi mogu jesti govna, jest ćemo ih i mi ...
Prava radnika se moraju postovati! Industrija i privreda nazaduju zbog nekih drugih stvari.